Rosanna blev av med båda sina jobb: nu kan hon inte betala hyran

I mars stod Rosanna Plüss, 28, plötsligt arbetslös på grund av coronakrisen. Då ringde hon till sin hyresvärd för att förklara att hon inte skulle kunna betala hyran - de svarade att hon i så fall skulle bli vräkt.

Coronakrisen fick oväntade konsekvenser för Rosanna.
Coronakrisen fick oväntade konsekvenser för Rosanna.

Blev av med jobben

Läget har pratat med Rosanna, som fram till för några veckor sedan hade två jobb och en trygg bostadssituation. Hon jobbade dels som vikarie på en grundskola i en närförort till Stockholm, dels i en second hand-butik i Hornstull. Hon är dessutom skådespelare och på grund av det har hon valt upplägget med två jobb: båda två timanställningar.

- För att jag ska kunna vara flexibel och ta uppdrag har det passat mig bra, säger hon.

Men i slutet av mars fick hon veta att hon inte skulle få fler pass på skolan, och att butiken hon jobbat i skulle stänga. På grund av att hon inte kommit upp i de 80 timmar som krävs att man har arbetat per månad så har hon inte rätt till a-kassa. Istället har hon ansökt om alfakassan, men handläggningen där är tre månader, så om hon får pengar från dem är det först då.

Fick ingen sympati från hyresvärden

När Rosanna, med bara några veckors varsel fick veta att hon skulle bli arbetslös ringde hon till sin hyresvärd och förklarade situationen. Eftersom hon hyrt sin lägenhet i 8 år och aldrig varit sen med en betalning hoppades hon på att de skulle kunna komma överens om något så att hon kunde bo kvar. Men hyresvärden gjorde det tydligt för henne. Om hyran inte betalas så kommer hon att bli av med lägenheten.

Nu undrar hon hur regeringen tänker:

- De har sagt att de tycker att hyresvärdar borde sänka hyran, men varför skulle de göra det när de själva behöver överleva? säger hon.

Hon tycker att det finns en orättvisa i att staten går in och betalar företags lokalhyror, men inte hjälper privatpersoner med deras bostadshyror.

Initiativet Flagga gult

Och det är fler än Rosanna som upprörs av den rådande situationen. Kampanjen Flagga gult uppmanar folk att hänga ut gula flaggor och tygstycken från fönster och balkonger för att visa att man tycker att de drabbade ska få tre hyresfria månader. För några dagar sedan ställde sig Vänsterpartiet bakom initiativet. Läget har tidigare skrivit om partiets förslag på en hyresfond som ska stoppa vräkningarna i coronakrisen.

Rosanna har själv skrivit under Flagga gults namninsamling.

- Det är väldigt viktigt nu att människor inte blir bostadslösa, för då kommer det vara ett ännu hårdare arbete sen.

Webbfråga Tycker du att de drabbade ska få tre hyresfria månader?

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget