Vänsterpartiet vill se vräkningsstopp

Jonas Sjöstedt är orolig för att många svenskar snart kommer ha svårt att betala för sin bostad.
Jonas Sjöstedt är orolig för att många svenskar snart kommer ha svårt att betala för sin bostad.

Den som blivit av med sitt jobb till följd av det nya coronaviruset och därför inte kan betala hyran riskerar idag att vräkas. Nu vill Vänsterpartiet införa en fond som ska kunna betala för upp till 75 procent av hyran – så att ingen behöver bli av med sitt hem.

– Den här hälsokrisen slår väldigt ojämnt över Sverige. När man tittar på vem som blir sjuk och vem som går bort är det tydligt att det finns mönster som handlar om klass. Det är stadsdelar med stor trångboddhet och där man har låga inkomster som är hårdast drabbade, säger partiledaren Jonas Sjöstedt till TT.

Därför föreslår Vänsterpartiet en hyresfond som ska kunna garantera att ingen blir vräkt under den här krisen. Tanken är att fonden ska innehålla 500 miljoner kronor. Om en hyresgäst inte kan betala sin hyra ska fonden helt enkelt gå in och betala upp till 75 procent av hyran.

Sänkta krav för ekonomiskt bidrag

Partiet vill också att det ska bli lättare att få bidrag för den som på grund av coronakrisen har hamnat i plötslig ekonomisk knipa. Då ska man inte behöva sälja sin bostad eller sin bil.

Vänsterpartiet vill att undersköterskor från vårdcentralerna ska tas in i äldreomsorgen.
Vänsterpartiet vill att undersköterskor från vårdcentralerna ska tas in i äldreomsorgen.

Minskad smittspridning i äldreomsorgen

Dessutom vill Vänsterpartiet ge stöd åt företag som ändrar sin produktion till produktion av skyddsutrustning. Kommunerna ska också se till att äldre träffar färre personer i hemtjänsten.

– Om det här betyder att vi måste överanställa inom äldreomsorgen så får det vara så, säger partiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson.

All personal som arbetar med äldre ska snabbutbildas i smittskydd – ingen ska kunna gå och jobba utan att ha den kunskapen.

Vad förslagen sammanlagt kommer att kosta är oklart eftersom det beror på hur djup krisen blir, enligt Jonas Sjöstedt.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget