Romerna finns över hela världen men har inget eget land. Istället finns gemensamma symboler och traditioner som firas under Romadagen. Dagen blev till 1971 då den första internationella romska kongressen skapades i London, International Romani Union. Där samlades representanter från fjorton länder och FN kom att erkänna romer som en minoritetsgrupp.
Vad menas med en minoritet? Folk tycker lite olika om detta men överlag så menar man att en folkgrupp som uppfyller dessa kriterier räknas som en minoritet: Folkgruppen ska till storlek vara mindre än majoriteten och vara av en karaktär (etnisk, språklig, och/eller religiös) som skiljer sig från resten av befolkningen.
Romadagen firas med bland annat romsk musik. Den spelas ofta med instrument som violin, hackbräde och cymbal. Man kan också gå förbi Stadshuset där den romska flaggan är hissad dagen till ära.
Länsstyrelsen i Stockholm har kampanjen Jag är rom! som fokuserar på att lyfta fram förebilder för unga med romsk bakgrund. Trots att romer funnits i Sverige sedan 1500-talet är kampanjen nödvändig. Skillnaderna mellan romer och andra i Sverige är fortfarande stor.
Människorättsorganisationen Amnesty international skriver att diskriminering, stigmatisering och våld mot romer finns i de flesta europeiska länder. Detta förekommer alltså trots de lagar som visar starkt förbud mot diskriminering.
– Unga romer har inte samma känsla kring att lyckas, det krävs ett mod som jag inte ser. Många är lite tillbakadragna och blyga, förstår inte att de är goda nog, säger Jenni Kay (TT).
Jenni jobbar på SVT som programledare och producent för kanalens romska program. Hon är en av de förebilder som lyfts fram i Jag är rom!, något som hon själv saknade när hon var ung.
– Jag har en pojke som är född 2012. Först tänkte jag – är inte romer redan accepterade? Men vi är inte där, säger hon (TT).