Rekordmånga avrättningar i Iran

Hundratals fler personer har avrättats av den iranska staten under år 2022 jämfört med året innan. Protesterna mot den hårda regimen fortsätter och visar inga tecken på nedtrappning.

Manifestation i stöd för iranska folket. Gustav Adolfs torg, Stockholm, den 10 december, 2022.
Manifestation i stöd för iranska folket. Gustav Adolfs torg, Stockholm, den 10 december, 2022.

Den iranska staten avrättade många fler personer 2022 än tidigare år enligt statistik från organisationen Iran Human Rights (IHR), baserat i Norge, och ECPM i Frankrike. Minst 582 avrättningar utfördes förra året jämfört med 333 året innan, det högsta antalet sedan 2015.

Mahsa Zhina Aminis - demonstrerade för mänskliga rättigheter

Motståndet ökade kraftigt i september 2022 efter mordet av Mahsa Zhina Aminis, 22-åringen som vågade protestera mot staten genom att bära sin slöja på fel sätt. Iranska lagen kräver nämligen att alla kvinnor ska bära slöja.

Efter att ha gripits av moralpolisen lades hon in på sjukhus och avled tre dagar senare den 16 september av ett slag mot huvudet menar hennes familj. Men enligt den iranska polisen dog hon av en hjärtattack.

Som följd demonstrerade ett antal kvinnor genom att vägra bära slöja i offentligheten. Demonstrationerna började vid Aminis begravning men spreds snabbt till andra delar av landet. Nu handlade det inte bara om slöjan men om mänskliga rättigheter i stort.

Demonstration i Oslo, Norge mot iranska staten oktober 29, 2022.
Demonstration i Oslo, Norge mot iranska staten oktober 29, 2022.

Avrättningarna ökar

Fyra manliga demonstranter dömdes till döden för deras beteende och hängdes som varning för andra motståndare. Omvärlden blev förskräckt och ansåg det som kriminellt.

— De internationella reaktionerna på dödsdomarna mot demonstranter har gjort det svårt för islamiska republiken att fortsätta med sina avrättningar, berättar Mahmood Amiry Moghaddam, IHR:s ledare i ett uttal.

Han menar att man avrättar människor med lägre politisk status för att undvika att väcka ilska både i Iran men också i andra länder. Enligt IHR är omkring 100 personer dömda eller riskerar avlivas av staten som konsekvens av deras protester. Man vill antagligen minska motståndet mot regeringen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget