Regeringen ska kartlägga ungdomars brottslighet

Det saknas en samlad bild av hur många barn och unga som är aktiva i kriminella miljöer. Det sa justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid en pressträff under tisdagen. Nu ska tre myndigheter tillsammans kartlägga och samarbeta kring ungdomars brottslighet.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Efter att en 17-årig pojke som dömts för mord fritogs den 13 april höll justitieminister Gunnar Strömmer (M) en pressträff under tisdagen.

Det är okänt hur många barn och ungdomar som är aktivt kriminella. Därför kommer regeringen genomföra en kartläggning med hjälp av Polisen, Socialstyrelsen och Statens instititutionsstyrelse (Sis) över hur många ungdomar som är inblandade i organiserad brottslighet och hur aktiviteten är fördelad i Sverige.

Gängkriminella utnyttjar strategiskt unga personer för att till exempel stå vakt eller distribuera narkotika för de kriminella, menar polismästaren Carin Götblad.

– Vi blev nyligen medvetna om problemet och har inte några siffror för tidigare år. Men vi ser att det blir allt fler och yngre barn, säger Carin Götblad till SVT.

Enligt Polisens statistik från 2021 är över 1 200 barn under 18 år inblandade i organiserad brottslighet. Samtidigt finns risk för att mörkertalet är mycket stort.

Myndigheterna har därför nu fått uppdraget att bygga en plan för samverkan mellan olika aktörer gällande att förhindra att unga som faller in i gängkriminalitet. Detta ska redovisas i september.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget