Regeringen satsar på ensamkommande ungdomar

Regeringen satsar nu 200 miljoner kronor extra för att ensamkommande ungdomar ska kunna bo kvar i de kommuner de vistas i. Tidigare har en del ungdomar behövt flytta till andra kommuner efter att de fyllt arton år.

– Innan jag fick mitt uppehållstillstånd sa migrationsverket att jag kanske måste flytta till en annan del av Sverige när jag fyller arton. Det kändes jättejobbigt, säger Seyed Hasan Rezai som är ensamkommande ifrån Afghanistan.

Seyed Hasan Rezai är glad att få bo kvar i Solna Kommun.
Seyed Hasan Rezai är glad att få bo kvar i Solna Kommun.

Asylsökande som är över arton år räknas som vuxna och då är det staten istället för kommunen som har huvudansvaret för dem. Det kan innebära att ensamkommande måste flytta efter sin artonårsdag eftersom kommunen inte längre är skyldiga att hjälpa dem med boende.

Seyed Hasan Rezai är 18 år och kom till Sverige för två år sedan och bor nu i Solna kommun utanför Stockholm. Seyed fick sitt uppehållstillstånd förra året och fick också bo kvar i Solna. Han tycker det är jätteviktigt att få bo kvar där man har rotat sig.

– Jag är glad att jag kan vara kvar här. Jag har ju min skola med alla lärare jag känner, mina kompisar och andra som hjälper mig här. Flera av mina kompisar som inte har fått permanent uppehållstillstånd ännu har fått flytta till Norrland efter att de fyllt arton år, berättar Seyed.

Nu har regeringen tillsammans med Vänsterpartiet beslutat att lägga till extra pengar i vårbudgeten för att ensamkommande ska slippa flytta ifrån sin vistelsekommun.

Med det extra tillskottet på 200 miljoner så har kommunerna sammanlagt fått 395 miljoner 2018 till ensamkommande barn och unga.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget