Regeringen satsar miljoner på sexualundervisning efter metoo-uppropen

– Det känns ofta som att lärarna själva är osäkra, tycker eleven Stella Torsson Sparring.
– Det känns ofta som att lärarna själva är osäkra, tycker eleven Stella Torsson Sparring.

120 miljoner kronor – det satsar regeringen tillsammans med Vänsterpartiet på bland annat sexualundervisningen i skolan efter metoo-upproren.

I höstas startades uppropet #metoo som spred sig världen över. Uppropet samlade berättelser om sexuella trakasserier från både det privata och arbetslivet.

Tillsammans med Vänsterpartiet lägger regeringen 120 miljoner kronor i vårbudgeten på metoo-relaterade åtgärder. 50 av dessa ska gå till att förbättra sex- och samlevnadsundervisningen i skolan.

– En bra sex- och samlevnadsundervisning ger eleverna chans att prata om normer och beteenden och hitta en trygghet i de här frågorna. Men på alltför många skolor håller undervisningen inte måttet. Därför satsar vi nu på att utveckla undervisningen och ge lärarna bättre stöd, säger Jonas Sjöstedt till TT.

Stella Torsson Sparring är 16 år och tycker att satsningen är viktig. Hon är missnöjd med den sexualundervisning hon fick i skolan.

– Jag kan inte minnas att vi nån gång snackade om vad sex eller samtycke innebär, säger hon till Läget.

– När metoo-rörelsen hände så frågade våra lärare oss om vi tyckte att det var nödvändigt att snacka om det i klassen. Jag blev ganska arg över att de ens ställde frågan, och framförallt att killarna fick vara med och avgöra den saken, säger hon.

Hon tror att den största förändringen måste ligga i upplägget på undervisningen och att lärarna behöver utveckla sina kunskaper inom ämnet.

– Det känns ofta som att lärarna själva är osäkra och inte riktigt har koll, därför betonas aldrig allvaret i samtycke. Satsar man mer pengar på sexualundervisningen så tror jag att lärarna skulle veta mer vad dem snackar om och förstå hur viktigt det är.

Ämnen i artikeln
Mer om: Efter #metoo
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget