Regeringen säger ja till att söka vinter-OS 2026

Sveriges OS-lag på öppningsceremonin i Vancouver 2010.
Sveriges OS-lag på öppningsceremonin i Vancouver 2010.

Ett stort kliv har tagits i Sveriges OS-ansökan. Regeringen går in med säkerhetsgaranti och slutför därmed Sveriges OS-ansökan, enligt SVT. År 2026 kan det bli Sverige som arrangerar de klassiska spelen.

Beskedet kom under förmiddagen till Sveriges OS-kommitté. Idrottsminister Amanda Lind (MP) bekräftade för TV4 att regeringen stöttar Sveriges ansökan.

– Vi ser att det skulle varit väldigt stärkande och väldigt positivt för Sverige, säger Amanda Lind till TV4.

Stockholm huvudort

Sverige ställs nu mot italienska Cortina d’Ampezzo i Internationella Olympiska Kommitténs (IOK) omröstning. Den hålls den 24 juni i Lausanne, Schweiz. Cortina d’Ampezzo har arrangerat vinter-OS en gång, 1956, samtidigt som Sverige aldrig har gjort det. I maj och juni kommer IOK utvärdera och diskutera de olika förslagen.

Om det blir Sverige som arrangerar vinter-OS om sju år skulle Stockholm vara huvudort och kompletteras av Åre, Falun och Sigulda i Lettland. Likt fotbolls-EM för herrar 2020 skulle alltså spelen spridas ut över flera länder.

Kritik har riktats mot projektet, framförallt för att det skulle påverka ekonomin negativt. Tommy Andersson, professor i turismekonomi på Göteborgs universitet, sa i höstas till SvD att han är övertygad om att budgeten skulle spricka.

Mer från: Sport
Mer från Läget