Regeringen lanserar största krispaketet i svensk historia

För att stötta kommuner och regioner har regeringen valt att bidra med sammanlagt 20 miljarder kronor.

Sedan starten av coronakrisen har regeringen lanserat flera krispaket, vilket nu sammanlagt blivit det största i svensk historia.

Magdalena Andersson (S).
Magdalena Andersson (S).

Ett flertal krispaket har tidigare lanserats, vilka finansminister Magdalena Andersson (S) sammanfattade under morgonens pressträff med regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Under morgonens presskonferens som hölls av januaripartierna meddelades att regeringen valt att sticka in med ytterligare 15 miljarder i bidrag. Den totala summan är nu uppe i 20 miljarder, vilket är det största krispaket Sverige någonsin har lanserat.

– Det är kommuner och regioner som är den främsta försvarslinjen när vi ska säkra centrala samhällsfunktioner och värna om de välfärdstjänster som vi håller allra närmast hjärtat, säger Emil Källström (C).

Magdalena Andersson (S) meddelar att många kommuner även stöttar lokala företag, handlare och flygplatser.

I krispaketet har regeringen valt att från år 2021 avsätta 12,5 miljarder i nya pengar. Detta för att kommuner och regioner ska ha möjlighet att behålla sin nuvarande personal och i framtiden ha råd att anställa ny.

– När arbetslösheten ökar kommer kommunernas skatteintäkter minska, vilket kan leda till att man varslar personer eller inte anställer personer i den omfattningen som vi alla behöver, säger Mats Persson (L).

Här kan du läsa Lägets corona-ordlista.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget