Real Madrid och Liverpool i final

Liverpool. Foto: TT

Nu är det klart vilka lag som möts i Champions League-finalen i Kiev, Real Madrid och Liverpool. Real Madrid har chansen att vinna turneringen för tredje året i rad och Liverpool för första gången sedan 2005, när världens just nu formstarkaste spelare Cristiano Ronaldo och Mohammed Salah gör upp om titeln.

Real Madrid. Foto: TT

Det är två väldigt offensiva lag som ställs mot varandra.

Det är den anfallsdominerade fotbollen som tar sig hela vägen till finalen i år. Liverpool har totalt sett gjort 40 mål under turneringen och Real Madrid 30. De fyra spelarna som gjort mest mål i årets Champions League spelar också för någon av de två klubbarna.

Cristiano Ronaldo leder skytteligan med 15 mål i turneringen och på delad andraplats hittar vi Mohammed Salah och Robert Firmino med tio påsar var och Radio Mané med nio fullträffar.

Liverpools anfallstrio med Salah, Firmino och Mané har gjort 29 mål tillsammans under turneringen vilket gör att de går om Real Madrids rekordtrio från säsongen 13/14 där Ronaldo, Bale och Benzema gjorde 28 mål tillsammans.

Erfarenhet mot vilja.

Finalen i Kiev blir den fjärde Champions League-finalen på fem år som Real Madrid spelar, vilket Liverpools tränare Jürgen Klopp visar respekt för.

– Du kan inte vara mer erfaren i turneringen än Real Madrid. Jag tror i princip att 80% av laget spelat alla de här fyra finalerna de senaste fem åren och de håller fortfarande ihop. De är erfarna, och det är inte vi. Men som ni förstår kommer vi vara on fire, säger Klopp.

Real Madrids mittfältare Toni Kroos har vunnit Champions League med klubben två gånger.

Men trotts att Real har sett svagare ut den här säsongen och ligger 15 poäng bakom Barcelona som redan vunnit ligan hemma i Spanien, så är han inte orolig inför finalen.

– Real Madrid får superkrafter när vi spelar Champions League, säger Kroos.

Senaste gången Real Madrid förlorade en Champions League-final var 1981, mot just Liverpool.

Ämnen i artikeln
Mer från: Sport
Mer från Läget