Rasismen i NHL – forne spelaren Akim Aliu talar ut

Tidigare den här säsongen berättade Akim Aliu om hur coachen Bill Peters hade uttryckt sig rasistiskt mot Aliu år 2009. Nu berättar han mer detaljerat om hockeykulturen som tvingade honom att sluta med idrotten han älskar.

– De säger att "hockey är för alla", det stämmer inte, skriver Akim Aliu i The Players Tribune.

Calgarys Akim Aliu i en duell mot Anaheims Sheldon Brookbank.
Calgarys Akim Aliu i en duell mot Anaheims Sheldon Brookbank.

I The Players Tribune skriver Akim Aliu mer detaljerat om hans upplevelse i NHL och hur vissa lagkamrater betedde sig. En som får en rejäl känga är forne NHL-spelaren Stewe Downie. Aliu och Downie spelade tillsammans i juniorligan OHL. Han berättar då om hur Downie hade använt sin stjärnstatus i laget för att göra hans liv till "ett helvete".

– Första träningarna hade han i tigerbalsam i min suspensoar. Sedan tog han min utrustning och slängde upp den på taket. Han tog varje chans till att förminska mig framför lagkamrater, tränare och egentligen alla som ville lyssna, skriver Akim Aliu i The Players Tribune.

Akim Aliu beklagar sig i texten över den machokultur som finns i ishockeyn. Han menar att det finns en systematisk rasism mot mörkhyade personer och han poängterar flera gånger att trots alla kampanjer är hockey inte för alla.

Akim Aliu skriver nu mer detaljerat om hur Bill Peters använde sin makt som AHL-tränare för att trycka ner och mobba Aliu. Peters fick i princip bestämma vilka som skulle få chansen i NHL och det såg han till att de illa omtyckta visste om. Det var i AHL-laget Rockford IceHogs som Alius och Peters vägar korsades.

– Han gillade inte musiken jag spelade och ställde sig och skrek n-ordet om och om igen framför mina lagkamrater. Omringad av mina lagkamrater kände jag mig helt ensam. Efter det var jag kall mot honom och då skrev han ett brev till sportchefen och skickade ner mig i ECHL (tredjeligan), skriver Akim Aliu i The Players Tribune.

Ämnen i artikeln
Mer från: Sport
Mer från Läget