Qatar tilldelas Basket-VM

Qatar får arrangera VM i basket för herrar. Det meddelar det internationella basketförbundet. Men deras svenska motsvarighet är inte nöjda.

Sveriges Pelle Larsson under en VM kval match mot Tyskland 2022
Sveriges Pelle Larsson under en VM kval match mot Tyskland 2022

Herrarnas fotbolls-VM i Qatar förra december blev ett kritiserat mästerskap. Kritik riktades mot hur landet tilldelades mästerskapet från första början Men även för hur emiratet på den arabiska halvön tillämpar de mänskliga rättigheterna och de slavlika förhållanden som migrantarbetare behövt bygga matcharenorna under.

Nu kommer alltså Basket VM för herrar 2027 att spelas i Qatar det med. Mästerskapet tilldelas av det internationella basketförbundet, FIBA, som i ett meddelande gratulerar Qatar för det hårda arbete de gjort för att sammanställa budet.

Svenskt Missnöje

Qatar var det enda landet som hade ansökt om att få arrangera mästerskapet och mötte därför ingen större konkurrens i budet. Men det Svenska Basketförbundet står inte bakom beslutet. Fredrik Joulamo, Generalsekreterare, uttrycker missnöjet.

-Vi tycker det är ett felaktigt beslut och det är beklagligt att stora idrottsorganisationer tilldelar ickedemokratier och länder som inte respekterar mänskliga rättigheter fullt ut stora mästerskap.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget