Publikrekord i England – i Sverige kämpas det med utvecklingen

Flera rekordhöga publiksiffror från damfotbollen har skapat rubriker runt om i sportvärlden. Men det svenska publiksnittet har en långsam tillväxt. Hur kan svenska klubbar locka fler besökare?

– Vi ser att det satsas mer pengar och gör individuella uppföljningar med klubbarna, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare för Elitfotboll Dam Sverige.

Damernas FA-Cup final på Wembley förra helgen lockade nästan 80 000 åskadare.
Damernas FA-Cup final på Wembley förra helgen lockade nästan 80 000 åskadare.

Damfotbollen har nått nya höjder i form av publiksiffror och intresse de senaste fyra åren. Under Fotbolls-VM i Frankrike 2019 var mediebevakningen större än någonsin tidigare på ett dammästerskap och EM i England 2022 blev en publikfest.

England har satsat stort

Även klubbfotbollen har tagit steg i sin tillströmning av besökare. Den senaste säsongen är det England som tagit ledarpinnen var det gäller publiksiffror inom damfotbollen. Arsenal lockade 60 000 till sin Champions League-semifinal i början av maj. Och förra helgen fylldes Wembley Stadium med nästan 80 000 åskådare när Chelsea mötte Manchester United i damernas FA-cupfinal.

Tomas Hoszek, generalsekreterare i Elitfotboll Dam Sverige förklarar hur den engelska damfotbollen ökat sitt intresse.

– Förbundet i England satsade stort för att öka intresset inför hemma-EM 2022 och sedan överföra det intresset till den inhemska ligan, Womens Super League.

Detta har varit lyckosamt, mycket på grund av att de bästa spelarna från mästerskapet 2022 redan spelade i eller värvades till klubbar i England, menar Hoszek.

– Klubbarna som ingår i WSL är ekonomiskt dopade genom sina herrsektioner med rika ägare. Det krävs en ganska liten investering med deras ekonomiska mått för att värva de bästa spelarna i världen, säger Hoszek.

I Sverige tillämpas 51-procentregeln som innebär att mer än hälften av klubben måste tillhöra supportrarna. Detta begränsar klubbarna i Damallsvenskan från att få hjälp av utländska investerare för att värva stjärnspelare.

Publiktoppar även i Sverige men lågt snitt

Även om England sprungit iväg ekonomiskt håller svenska Damallsvenskan fortsatt hög sportslig standard med internationella mått. Och det har funnits exempel på stora publikmatcher även i Sverige. Hammarby är den klubb som kommit längst i utvecklingen. 2021 slogs publikrekordet i ligan när över 18 000 åskådare kom till Tele2 Arena när Hammarby tog emot stockholmsrivalen AIK.

Hammarby var dock den enda klubben i Damallsvenskan som 2022 hade ett publiksnitt på över 1000 åskådare per match. Hoszek är fortsatt hoppfull om att snittet över de kommande åren ska höjas.

– Vi kämpar med publiksiffrorna. Det börjar hända grejer. Vi följer utvecklingen och det satsas mer pengar på damfotbollen.

– Generellt ligger vi på ett liknande snitt som i resten av Europa med England som undantag. När man ser publikrekord som slås i Europa så är det enstaka matcher, säger Hoszek.

Hammarby satte publikrekord för Damallsvenskan 2021 när drygt 18 000 åskådare följde stockholmsderbyt mot AIK.
Hammarby satte publikrekord för Damallsvenskan 2021 när drygt 18 000 åskådare följde stockholmsderbyt mot AIK.

Individuella handlingsplaner för att höja snittet

För att hjälpa klubbarna har Elitfotboll Dam ingått ett samarbete med konsulten Rättighetsbyrån. Förra året genomfördes inspirationsföreläsningar och i år skapar de individuella handlingsplaner för att locka mer publik till läktarna.

– Rättighetsbyrån är erkänt duktiga med att ta fram statistiskt underlag och forskning kring de här frågorna, säger Hoszek.

Målet är att höja publiksnittet totalt och följa vad klubbarna har för plattform och behov.

– En klubb som Hammarby har redan kommit ganska långt i sin publiksatsning medan vissa klubbar i princip börjar på noll, säger Hoszek.

Sommarens VM kan öka intresset

Inför sommarens VM i Australien och Nya Zeeland har Hoszek förhoppningar om att en svensk mästerskapsframgång skulle hjälpa hajpen för damfotboll i Sverige och förhoppningsvis även resultera i högre publiksiffror för Damallsvenskan.

– Gör Sverige bra ifrån sig så tror jag att intresset kommer öka, säger Hoszek.

Mer från Läget