Pressfriheten minskar

De länder där journalister arbetar säkert blir färre, konstaterar Reportrar utan gränser i sitt årliga pressfrihetsindex. I EU går utvecklingen bakåt och USA halkar nu ner till kategorin "problematisk".

Foto: AP

I allt fler länder råder ett klimat präglat av rädsla bland journalister, anser Reportrar utan gränser (RSF) som nu publicerar sitt årliga index.

Sverige halkar ned ett snäpp, från andra till tredje plats, på grund av ökande trakasserier på nätet. Norge är bäst, precis som året före.

Supermakten USA halkar också nedåt. USA backar tre platser (till nummer 48) och åker ner från den näst bästa kategorin, "ganska bra", till "problematisk".

Även om EU är den friaste regionen i världen frågar sig RSF om en damm har brustit i unionen. Den försämrade pressfriheten sammanfaller med alltmer auktoritära regeringar.

I Frankrike utsätts journalister för våld när Gula västarna protesterar, i Polen trakasseras reportrar i statliga medier och i Ungern talar regeringen bara med de medier som inte kritiserar dem.

Mer om: Pressfrihetsindex 2019
Mer från Läget