Polisen spränger fuskliga

Går det att köpa sig en plats på universitetet?
Går det att köpa sig en plats på universitetet?

Mitt under högskoleprovet i lördags slog polisen till på flera platser i Sverige. Tre män sitter nu häktade för att ha sålt de rätta svaren till provdeltagare.

Polisen har slagit till mot flera platser i Sverige och gripit tre män, 23, 25 och 55 år gamla, som misstänks för att ha sålt svaren till frågorna på högskoleprovet. De tre männen, som nekar till brott, ska även ha haft nästan tre miljoner kronor kontanter som polisen nu tagit hand om. Personerna är misstänkta för grovt skattebrott, grovt bokföringsbrott och grovt osann försäkran.

Rapporterar rätt svar under provet

Ekobrottsmyndigheten vill ännu inte avslöja hur de misstänka fick tag på de rätta svaren, men männen misstänks ingå i ett större nätverk som ger provdeltagare rätt svar medan provet pågår.

– Man har marknadsfört tjänsten öppet på nätet och i sociala medier, sade åklagare Per Hedman vid en pressträff klockan 11 under tisdagen. Personerna har använt sig av avancerad utrustning med bland annat hörsnäckor.

Varje år skriver över hundratusen personer högskoleprovet i Sverige. Den som skriver provet kan använda betygsresultatet som komplement till betygen från gymnasiet för att söka utbildningar på universitet och högskolor. Betyget på högskoleprovet fungerar inte som vanliga betyg i grundskola och gymnasium, utan beror enbart på hur många poäng alla andra som skriver provet vid samma provtillfälle får. Därför blir det tydligt att fusk även påverkar alla andra personers resultat.

"Oacceptabelt"

Karin Röding är generaldirektör för Universitets- och högskolerådet och tycker det är bra att man nu gör mer för att stävja fuskandet.

– Det är positivt att fler myndigheter försöker komma åt problemet. Fusk på högskoleprovet är oacceptabelt, säger Röding till TT.

Om en person misstänks för fusk på högskoleprovet blir brottsrubriceringen “osann försäkran” och straffet vid en fällande dom oftast böter, men fuskaren riskerar även fängelse i sex månader. Första gången en person fälldes för fusk på högskoleprovet var i februari i år när en 20-årig man dömdes till att betala ca 5000 kronor.

Mer om: Skolfusk
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget