Sedan årsskiftet är det förbjudet för spelbolag att erbjuda odds på ungdomsmatcher. Trots det nya förbudet är ungdomsfotbollen inte skyddad från den organiserade brottsligheten.
– Vi ser på alla nivåer hur man varit inne och försökt att skaffa och utnyttja kontakter. Bland spelare, ledare, domare och inne i ungdomslag, säger Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.
UR kunde i sin serie ”Idrottens himmel och helvete” berätta om ungdomsdomaren Rafael som erbjöds 10 000 kronor – för att blåsa straff åt ”rätt lag”.
Det går att se mönster i hur kriminella hittar sina kontakter inom idrotten, menar han.
– De söker ofta kontakt på naturliga sätt – att man själv har varit fotbollsspelare, har kompisar eller släktkontakter inom något fotbollslag. Kriminella är proffs på att vara kriminella helt enkelt. De söker ständigt av fotbollen efter infallsvinklar.
Med över en halv miljon utövare är fotboll Sveriges klart största sport. Det gör att mycket pengar finns inom sporten. Som lockar kriminella krafters intresse.
Larmet från idrotten har kommit och det är inte bara eliten som är måltavlan.
– Innan insatsen startade fanns ett stort behov och i stort sett ett rop på hjälp från idrotten. Enligt idrotten är det matchfixningen tillsammans med dopningen som är det absolut allvarligaste hotet mot svensk idrott, säger han och fortsätter:
– För några år sedan hade vi från polisens sida inte någon prioritering på det här. Dessutom har idrotten också blivit duktigare på att jobba, upptäcka och höra av sig till polisen. Man kan möjligtvis säga att vi har haft ett ökande inslag av grov organiserad brottslighet sedan 2015 och framåt. Sedan dess går det att se en faktisk ökning.