Plan för att öppna Sverige påbörjad: "Det är precis detta alla längtar efter"

Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten grönt ljus att fila på en plan för hur samhället ska återgå till det normala. Men svenskarna kan tvingas acceptera ett nytt normalläge.

Sveriges regering tillsammans med Folkhälsomyndigheten har påbörjat en plan för hur avvecklingen av restriktionerna ska gå till.
Sveriges regering tillsammans med Folkhälsomyndigheten har påbörjat en plan för hur avvecklingen av restriktionerna ska gå till.

Flera länder har presenterat en plan för hur samhället ska öppnas upp igen. Men Sveriges regering har dröjt. En av anledningarna till att det har tagit tid är att regeringen inte vill sända signalen att faran är över. Men under torsdagen bröt socialminister Lena Hallengren tystnaden.

– Det är precis detta alla längtar efter och vill ha. Vi ser ju att vi går mot tider där många nu vaccinerar sig. Det rullar på väldigt bra, säger socialminister Hallengren till TT.

Tidigare har smittspridningen delats in i olika nivåer där varje nivå avgör vilka restriktioner som behövs. Nu vill regeringen att Folkhälsomyndigheten presenterar tydligare anvisningar för varje smittspridningsnivå. Det gäller information om graden av smittspridning, antalet personer som behöver vård och vaccinationsgrad. Den tolfte maj ska Folkhälsomyndigheten också redovisa lämpliga restriktioner för varje smittspridningsnivå.

– Det här är ett uppdrag som, i ärlighetens namn, är lättare att ge än att utföra, säger Hallengren.

Men än är pandemin inte över, understryker socialministern. Det kommer inte presenteras några datum för när varje nivå ska tillämpas, det är smittspridningen som styr. Regeringen vill även att Folkälsomyndigheten ska titta på hur ett nytt normalläge kan se ut.

– Vilka typer av restriktioner, begränsningar eller åtgärder som möjligen kan vara en del i ett nytt normalläge, det är det vi ber myndigheten att titta på, säger Hallengren.

Det finns inget datum för när regeringen väntas presentera en färdig plan.

Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget