Pentagonläckan gripen – spreds i Discord-kanalen

Rasistiska memes, vapen, gud och en hektisk ledare med namnet ”OG”.

Här är Discord-kanalen där USAs hemligaste dokument läcktes.

I kanalen Thug Shaker Central på forumet discord kunde de hemligstämplade pentagondokumenten spridas.
I kanalen Thug Shaker Central på forumet discord kunde de hemligstämplade pentagondokumenten spridas.

Sent på torsdagen, svensk tid, greps den misstänkte Pentagonläckan. Han är misstänkt för att ha läckt över 100 hemligstämplade dokument från den amerikanska militären. Läckorna ska ha skett på chattforumet Discord.

Militärt intresserad nationalist

Den gripne mannen är 21 år gammal, och jobbar på amerikanska flygnationalgardet. Av flera källor beskrivs han som en militärt intresserad nationalist, och många av dem är just därför överraskade över att han kränkt den amerikanska sekretessen.

Det var med hjälp av en köksö och ett mönstrat golv på bilderna som The New York Times kunde spåra läckan. Rummet i bakgrunden av bilderna som tagits på dokumentfotona kunde ställas mot bilder som publicerats av en familjemedlem till läckan på facebook.

Den misstänkte mannen blir gripen, torsdag kväll, svensk tid.
Den misstänkte mannen blir gripen, torsdag kväll, svensk tid.

”Hektisk ledare”

Thug Shaker Central heter den Discord-kanal där dokumenten läckte ut. Mannen, med användarnamnet OG beskrivs som en “hektisk ledare” i forumet. Hans intresse för vapen, rasistiska memes, Gud och tv-spel ska ha delats av de andra i kanalen. Medlemmar i kanalen tror att han visste vad han höll på med.

– Han är en smart person. Han visste såklart vad han gjorde när han lade upp de här dokumenten. Det var inte en olyckshändelse att de läckte, säger en medlem till The Washington Post.

Rasistiska och antisemitiska skällsord

I ett videoklipp som The Guardian har sett kan mannen ses stå på en skjutbana. De beskriver hur han ropar ut rasistiska och antisemitiska skällsord innan han börjar skjuta sönder en måltavla.

I de läckta dokumenten finns bland annat uppgifter om Vladimir Putins hälsoläge, USAs tveksamheter till fortsatt militärt stöd till Ukraina, och som läget redan rapporterat om planerade vapenleveranser från Egypten till Ryssland.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget