Påväg mot publikrekord

Hammarby möter Häcken i rekordfinal. Under förköpsförsäljningen har det redan sålts 6 700 biljetter, 1 000 fler än det tidigare rekordet i Svenska cupen. På grund av trycket har matchen flyttats från Kanalplan till Tele2 arena.

Hammarby firar ett mål mot Djurgården i Allsvenskan där de efter fem omgångar ännu är obesegrade.
Hammarby firar ett mål mot Djurgården i Allsvenskan där de efter fem omgångar ännu är obesegrade.

Nya rekordet

På grund av publiktrycket har Svenska cupen finalen mellan Hammarby och Häcken flyttas från Kanalplan till Tele2 arena. Redan nu står det klart att 6 700 personer planerar att fira nationaldagen med fotboll. Nu öppnar den allmänna försäljningen, men det är redan 1 000 fler sålda biljetter än publikrekordet i Svenska cupen för damer. Det har just nu sålts fler biljetter till damfinalen än till herrarnas final. Mjällby och Häcken möts herrarnas final som spelas på den mycket mindre arenan Strandvallen.

I Englands motsvarighet, FA-cupen, har damernas final också satt ett nytt försäljningsrekord. Platserna på Wembley Stadium, med en kapacitet på 90 000 åskådare, är slutsålda till matchen 14:e maj. Där kommer Manchester United möta svensklaget Chelsea med Magdalena Eriksson som lagkapten.

28 624 satt i publiken på Bramall Lane när Sverige mötte England i EM 2022.
28 624 satt i publiken på Bramall Lane när Sverige mötte England i EM 2022.

Rekordåret 2022

Under 2022 slogs publikrekord inom damfotbollen runt om i världen. På Camp Nou spelade Barcelona Femeni två matcher med över 90 000 på läktarna. När Barcelona mötte Wolfsburg i Champions League finalen var publikantalet uppe i 91 648. Barcelona har dominerat inhemska ligan senaste åren och vunnit champions League både 2021 och 2022.

EM-finalen mellan England och Tyskland spelad på Webley Stadium slog även EM-rekord när 87 192 satt i publiken. Publiksiffran är även den högsta någonsin i EM-sammanhang, för män och kvinnor.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget