Det är viktigt att du som är under 18 själv får bestämma över ditt juridiska kön – även om en av dina vårdnadshavare säger nej. Men 18-årsgränsen för könsbekräftande underlivskirurgi borde stå kvar. Det är Socialstyrelsens rekommendationer till regeringen.
Om förslaget går igenom kan könstillhörighetslagen bli till två lagar. Tanken är att den ena lagen ska handla om ändringar av det juridiska könet, alltså det som syns på till exempel ID-kort. Den andra lagen ska röra könsbekräftande underlivskirurgi.
I ett lagförslag har regeringen bland annat velat sänka åldersgränsen för underlivskirurgi till 15 år. Förslaget kritiserades av lagrådet. Frågan skickades vidare till Socialstyrelsen för utredning, och sista mars i år blev utredningen klar. I den kan man läsa att unga under 18 borde ha rätt att ändra sitt juridiska kön själva. I de fall där en av två vårdnadshavare säger emot ska socialtjänsten få besluta enligt barnets bästa. Om det behövs mer kunskap för att göra fatta beslut ska Socialstyrelsen hjälpa till med det.
Men det är mycket som talar emot en sänkning av 18-årsgränsen för könsbekräftande underlivskirurgi, enligt Socialstyrelsen. De skriver bland annat att det idag inte finns tillräckligt mycket kunskap om saken.
Läget har mejlat med Edward Summanen, sakkunnig i transfrågor på RFSL.
Har ni fått frågor eller reaktioner från unga transpersoner?
– Personer är framförallt trötta och frustrerade över att lagändringen tar så extremt lång tid att få igenom. De nya lagarna borde ha varit på plats för flera år sedan. Att inte kunna ändra juridiskt kön som minderårig ställer till det i vardagen på en massa olika sätt. Många förstår inte varför det är så svårt att få till en lag som ger unga transpersoner de rättigheter man behöver. Och ärligt talat förstår inte jag heller varför det tagit så lång tid.
Hur ser ni på resultatet av utredningen?
– Vi har följt hur diskussionen gått det senaste året så det var ganska väntat att åldersgränsen för underlivskirurgi inte skulle sänkas. Fast utredningen har ju inte bara handlat om det utan också om socialnämndens roll när en vårdnadshavare inte vill låta en person under 18 år ändra juridiskt kön. Det här är en superviktig fråga och rättighet!
Edward Summanen är positiv till att Socialstyrelsen ska kunna hjälpa till med kunskap.
– Det är bra att Socialstyrelsen ser att socialtjänsten behöver få ökad kunskap om transfrågor. Om socialtjänsten ska gå in och se till att unga transpersoners rättigheter skyddas behöver personalen där få bättre koll på vad det kan innebära att vara ung transperson och hur viktigt det kan vara att ens ID-handlingar visar rätt juridiskt kön.
Coronakrisen kan fördröja besked
Vad händer nu då? Att utredningen är färdig betyder inte att det automatiskt blir en lagändring. Jasmina Sofić är pressekreterare hos socialminister Lena Hallengren (S). Hon kommenterar via sms:
– Förslaget bereds inom regeringskansliet just nu, mer än så kan jag inte säga om det i nuläget. Eftersom det är så mycket fokus på coronahanteringen nu så kan det ta lite tid innan jag har något nytt besked att ge.