Över 800 saknas fortfarande på Hawaii

Fler än 1 200 saknade personer har hittats välbehållna efter de bränder som rasat på den amerikanska ögruppen – men ännu saknas över 800.

– Vi är både bedrövade och lättade över de här siffrorna, säger Mauis borgmästare i ett inlägg på Facebook.

Räddningsarbetare fortsätter leta efter saknade på Hawaii.
Räddningsarbetare fortsätter leta efter saknade på Hawaii.

Skogsbränderna som rasat på Hawaii har lämnat stor förödelse efter sig. Branden tog fart för ungefär två veckor sedan. Stormbyar från en orkan som passerade söder om den amerikanska delstaten fick lågorna att sprida sig okontrollerat.

114 människor har hittills bekräftats döda i vad som räknas som de dödligaste bränderna i modern amerikansk historia. På en presskonferens förra veckan underströk Mauis polischef John Pelletier den den historiska aspekten av tragedin.

– Ingen nu levande person har sett något som liknar det här. Inte av den är storleken, inte i den här mängden, inte i den här volymen – och vi är inte färdiga.

Mauis polischef John Pelletier.
Mauis polischef John Pelletier.

Ett svårt och långsamt arbete pågår med att kunna identifiera de döda. Av de 114 personer som omkommit i bränderna har bara 27 identifierats.

Nu säger Mauis borgmästare Richard Bissen i ett inlägg på Facebook att 850 personer fortfarande saknas i förödelsen. I videon som lagts upp på County of Mauis officiella facebooksida säger han att det finns goda nyheter i de mörka siffrorna.

– Det som är positivt är att när processen började innehöll listan över försvunna personer över 2 000 namn. Genom FBIs och Mauis poliskårs outtröttliga arbete har 1 285 personer hittats välbehållna. Vi är både bedrövade och lättade över de här siffrorna, säger Richard Bissen.

Hawaiis guvernör Josh Green och Mauis borgmästare Richard Bissen inspekterar förödelsen.
Hawaiis guvernör Josh Green och Mauis borgmästare Richard Bissen inspekterar förödelsen.

USA:s president Joe Biden reser under måndagen till Hawaii för att besöka den eldhärjade ögruppen. Presidenten ska tillsammans med sin fru Jill besöka staden Lahania på Maui, där 2 200 byggnader beräknas ha förstörts. Presidentparet ska träffa myndighetspersoner och räddningsarbetare på plats.

Foto över förödelsen i Lahania.
Foto över förödelsen i Lahania.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från Läget