Över 4000 har sökt regeringens stödmiljoner till idrotten

Riksidrottsförbundet har tagit emot över 4000 ansökningar från föreningar som vill få en del av regeringens krisstöd till följd av det nya coronavirusets utbrott. Ett stöd som uppgår till 500 miljoner – men alla kommer inte att få pengar.

För cirka en månad sedan gick idrottsminister Amanda Lind (MP) och Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson ut med principerna för hur ett krisstöd på 500 miljoner från regeringen till idrottsföreningar i Sverige ska fördelas.

Ansökningstiden för att få ta del av krisstödet gick ut i fredags och nu står det klart att 4064 föreningar från 49 olika specialidrottsförbund har sökt detta ekonomiska stöd. Bland dessa ansökningar kommer föreningars överlevnad och barn- och ungdomsverksamhet att prioriteras, uppger TT.

Halv miljard kommer inte att räcka

— De här principerna guidar oss när det handlar om fördelningen av pengar. Det vi gör nu är att vi tittar igenom alla ansökningarna och försöker säkerställa att det som föreningen har verifierat som inkomstförlust också stämmer. Exempelvis att de evenemang som föreningarna söker ersättning för de facto är inställda, säger Peter Eriksson, verksamhetscontroller på RF.

Han fortsätter sedan med att poängtera vikten av principerna vid bedömningen när det gäller vilka som ska få ta del av det ekonomiska stödet och inte.

— Vi kommer att få fram en totallista med x antal av de här drygt 4 000 ansökningarna som är godkända utifrån kontrollperspektivet. När vi väl får fram en sådan lista handlar det om att besluta vilka föreningar som kan få stödet och hur mycket pengar respektive förening får i stöd. Vår bild är att de här 500 miljonerna inte kommer att räcka för att kompensera, utan då kommer det behövas göra olika typer av prioriteringar och då blir principerna väldigt viktiga, säger Peter Eriksson från RF.

Någon gång i nästa vecka väntas listan från RF vara klar. Den kommer visa vilka som ska få ta del av stödet och inte, och hur mycket pengar var och en av föreningarna har ansökt om. Riksidrottsstyrelsen kommer sedan ta slutgiltigt beslut i frågan och målet är att pengarna ska betalas ut till midsommar.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget