Onanister runtomkring i Stockholm – Det här ska du göra om du blir utsatt

SEXUELLA TRAKASSERIER. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Nu när sommaren kommer ökar också folk som begår sexuella trakasserier genom att onanera offentligt, säger Ola Österling, presstalesperson på Polisen region Stockholm.

I förrgår rapporterade Läget om en man som offentligt onanerade kring Karlaplan, och igår vid klockan halv ett sågs ännu en man onanera offentligt, nu i Sköndal, enligt ett pressmeddelande från Polisen.

En vanlig anledning till att Polisen skickar ut såna här meddelanden är just för att informera allmänheten, speciellt unga tjejer och kvinnor, om att hålla utsikt och ta det säkert, det menar Ola Österling, presstalesperson på Polisen region Stockholm. Ola Österling berättar att när sommaren kommer blir det vanligare och vanligare att män onanerar och på andra sätt sexuellt trakasserar människor på offentliga platser.

Till våren och in till sommaren ökar folk som begår så kallade sedlighetsbrott i Stockholm till minst en person per dag. Den vanligaste platsen folk brukar begå såna brott är vid parker in i stan och vid motionsspår, fortsätter han.

Om man ser någon som gör något som inte är okej, brukar det fungera att säga till.

– Oftast blir de rädda när man konfronterar dem, även om det kan bli väldigt obehagligt för målsäganden. Så det bästa man kan göra är att säga till och sen direkt ringa 112, berättar Ola Österling för Läget.

I Ola Österlings erfarenhet är det i hög utsträckning män som begår dessa brott. En vanlig följd efter att man har ringt polisen är att man möter dem och ger signalement på gärningsmannen varpå polisen därefter letar efter den misstänkte i området. Ibland följer målsägaren med.

– Brott som blottning och sexuella trakasserier utomhus är ett problem som dyker upp varje år, från ungefär maj till augusti, säger Christer Fuxborg, presstalesperson för Polisen region väst.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Krim
Mer från Läget