Nya villkorstrappan kritiseras: "De oproportionerliga tvångsåtgärderna är kvar"

I förra veckan skrotade polisen den hårt kritiserade villkorstrappan. Polisen talar numera om en “proportionsprincip” men långt ifrån alla är övertygade om att de har ändrat sin inställning.

— De helt oproportionerliga tvångsåtgärderna mot klubbarna är ju kvar, säger Hammarbysupportern Viktor Asp till Läget.

Hammarbys supportrar protesterar mot polisens villkorstrappa (bild från 2019).
Hammarbys supportrar protesterar mot polisens villkorstrappa (bild från 2019).

Villkorstrappan har varit ett av de hetaste debattämnena inom svensk fotboll de senaste åren. Polisens stegrande modell för bestraffning för bland annat användning av bengaliska eldar har stött på hård kritik från såväl klubbar som supportrar och nu senast från spelare.

Hammarbysupportern Viktor Asp har följt polisens arbete under en längre tid och säger så här om villkorstrappan.

— Den är för drastisk och framtagen utan hänsyn och intresse för klubbarnas och supportrarnas situation.

Han ifrågasätter rimligheten i att ganska små organisationer som fotbollsklubbar förväntas visitera upp emot 30 000 åskådare i sökandet efter otillåten pyroteknik.

— Polisen tar inte hänsyn till det och för många supportrar är bengaler ett välkommet och uppskattat inslag på läktarna.

I förra veckan kom polisen med ett oväntat besked; man väljer att lyssna på kritikerna och skrota villkorstrappan inför säsongen 2021.

I en färsk intervju med Fotboll Sthlm fick polisen svara på frågor om den nya modellen, kallad “proportionsprincipen”.

Juristen Magnus Roglert sade då att begreppet villkorstrappan mycket riktigt går i graven och att det i den nya handlingsplanen läggs större vikt vid att bedömningarna ska vara proportionerliga med förseelsen.

Men Viktor Asp är kritisk.

— De har inte behållit hela innehållet för den här stegringen där villkor följs av nedskärningar har inte jag hittat. Men de helt oproportionerliga tvångsåtgärderna mot fotbollsklubbar är ju kvar.

— Jag skulle önska att man såg att hela fotbollsrörelsen måste samverka och att utgångspunkten ska vara hur gör vi det här så tryggt som möjligt och så bra som möjligt för så många människor som möjligt? Inte, hur tar vi kål på det här?

Ämnen i artikeln
Mer från: Sport
Mer från Läget