Genom ett samarbete mellan olika europeiska miljöorganisationer där 49 olika viner har granskats visar en ny studie höga halter av TFA. Det är ett ämne som kan bildas när PFAS bryts ner och är populärt i exempelvis vissa bekämpningsmedel.
Tas inte upp av kroppen
Mattias Öberg är docent i toxikologi vid Karolinska Institutet och har flera års erfarenhet av forskning kring PFAS. Han framhåller att det finns lite information om hälsoriskerna med TFA eftersom ämnet nyligen har börjat mätas på olika platser. Det är därför svårt att veta hur det påverkar människor.
– TFA lagras inte i kroppen på samma sätt som andra mer kända PFAS-ämnen, vilket kan ses som positivt ur en hälsosynpunkt, säger Mattias Öberg till Läget.
Varningssignal
Även om TFA inte lagras i kroppen pekar Mattias Öberg på att bara ökningen av främmande kemikalier i vår mat borde uppmana till handling, innan det går att exakt fastställa vilka hälsoeffekter det orsakar.
– Vi vet helt enkelt för lite om riskerna. Det här är en signal att vi måste fortsätta ta PFAS på stort allvar.
Dessutom är det svårt för konsumenter att undvika PFAS-ämnen då det finns i nästan allt vi äter och dricker. Mattias Öberg vill se lagstiftning som begränsar utsläppen. Vilket just nu diskuteras på EU-nivå.
– Det kommer vara ett miljöproblem som vi behöver följa i många år framöver. Det här är bara början.