Nu inleds påskhelgen för landets unga

Jesus på korset
Jesus på korset

Idag inleds påskhelgen. I den kristna tron handlar det om Jesus död på korset och återuppståndelse. Men hur många unga förknippar påsken med kristendomen?

För många kristna är påsken den viktigaste högtiden. Samtidigt visar en studie från 2014  att bara en femtedel av landets unga mellan 16 och 24 har en tro på kristendomen. Bakom Studien står Maria Klingenberg och Mia Lövheim.

Vad det minskande intresset för religion beror på har David Thurfjell som är professor i religionsvetenskap svar på. Han säger att en av orsakerna är sekulariseringen.  kristendomen spelade förr en samhällelig funktion, genom att binda ihop samhället. Men under 1900-talet så frikopplades samhället från kyrkan, vilket lett till att färre anser sig tro på kristendomen.

Niclas Bloder som är Stiftspräst i Stockholm säger att det inte finns en jättestark kunskap om Kristendomen idag.  För väldigt många  unga och vuxna handlar påsken om något annat än kristendomen. Många förknippar högtiden med att träffa vänner, påskmat och påskägg. Men Bloder tror att folk fortfarande har en tanke på kristendomen under påskhelgen trots att de inte är kristna.

Varför firar vi då påsk                                                                                                  Påsken handlar om Jesus korsfästelse och återuppståndelse. Han korsfästes på långfredagen och återuppstod på påskdagen. För de kristna symboliserar det hur livet övervinner döden. Under påskhelgen sker det kristna undret där Jesus återuppstår och skapar förutsättningar människors framtida liv.

-Det är den absolut viktigaste högtiden för kristna och det är en högtid som funnits med sedan den första kristna tiden, säger Bloder.

Ämnen i artikeln
Mer om: Unga, Påsken och Kristendomen
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget