NHL går mot slutspel - med flera svenska stjärnor

På andra sidan Atlanten spelas världens bästa hockeyliga NHL. Den 17 April inleds ligans slutspel som avgör vilket lag som får lyfta den ärofyllda Stanley-Cup pokalen. På rinkarna i USA och Kanada gör flera svenska spelare stort avtryck på isen.

Svenske Mika Zibanejad tampas om pucken med landsmannen Erik Karlsson under en match i höstas.
Svenske Mika Zibanejad tampas om pucken med landsmannen Erik Karlsson under en match i höstas.

Det återstår nu bara drygt en vecka av NHL:s grundserie. I världens bästa hockeyliga är det flera svenska spelare som gör imponerande insatser.

Poängstarka svenskstjärnor

I den klassiska klubben New York Rangers gör Mika Zibanejad sin poängmässigt bästa säsong i karriären. Så här långt har han gjort 86 poäng på 78 matcher. Den blågule stjärncentern leder sitt lag mot ett slutspel där Rangers jagar sin första Stanley-Cup titel sedan 1994.

I Toronto Maple Leafs fortsätter William Nylander att vara en av lagets viktigaste spelare. Även han går mot personligt rekord: 82 poäng på 77 matcher står på Nylanders konto, och hockeytokiga Toronto är klart för slutspel.

Ullmark, ligans bästa målvakt

Efter att Henrik Lundqvist lagt skridskorna på hyllan har Sverige numera en ny målvaktsstjärna mellan stolparna. Linus Ullmark i Boston Bruins är bäst i hela NHL när det gäller både räddningsprocent och insläppta mål per match. Ullmark har varit en starkt bidragande orsak till att Boston har fler vinster än något annat lag i ligan och Bruins går in i slutspelet som en av favoriterna.

Inget slutspel för Pettersson och Karlsson

De två svenskar som gjort allra flest poäng under grundserien missar dock slutspelet.

I Vancouver Canucks har Elias Pettersson öst in mål och assist och leder lagets interna poängliga överlägset. Vancouver har dock inte övertygat lika mycket som Pettersson och Canucks missar slutspel för tredje året i rad.

Backen Erik Karlsson spelar i San Jose Sharks som tagit minst vinster i ligan. Trots det har Karlsson gjort 96 poäng från sin backposition. Skulle stjärnan göra 100 poäng blir han den blott sjätte backen genom tiderna att nå den magiska gränsen.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget