Nekades frukost inför fyspass på landslagsläger

Under ett av Gymnastikförbundets landslagsläger i januari nekades ungdomar att äta frukost före ett fyspass. Ett gäng kvinnliga gymnaster i åldrarna 13 till 18 år förväntades sedan att delta i passet.

Gymnastiklandslaget. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

– Generellt ska barn och ungdomar äta varierat, regelbundet och i tillräckliga mängder för att växa och kunna träna, säger Anna Melin, lektor, PhD i Idrottsnutrition på Institutionen för Idrottsvetenskap, Linnéuniversitetet.

I Gymnastikförbundets broschyr Ätstörningar – tidiga tecken står det att föreningar i förbundet ska:

Uppmuntra och förespråka hälsosamma beteenden inom föreningen

Ha en policy som betonar betydelsen av ett balanserat energiintag som ger möjligheten att träna på ett säkert sätt där skador och sjukdom kan undvikas.

På en föreläsning 8 december 2017 talade Åsa Ekdahl, medicinsk koordinator på Gymnastikförbundet, om vikten att äta frukost på morgonen.

– Att hoppa över frukosten är ett jättevanligt symptom på en ätstörning. Att träna överdrivet mycket är också ett riskbeteende, sa hon då.

Trots detta tar landslagsledningen beslutet att lägga en av fysträningarna innan frukost. Åsa Ekdahl fortsätter föreläsningen med att prata om hur tränarbeteenden är en riskfaktor, och med det i åtanke borde Gymnastikförbundet vara mer försiktiga med vilka signaler de sänder ut, även om det inte är allvarligt att vid enstaka tillfällen träna före frukost.

Pia Josephson, tillförordnad Generalsekreterare, säger till Aftonbladet att det tidiga fyspasset var ett undantag och att gymnaster och ledare gemensamt har kommit fram till att det var den bästa schemalösningen när en av tränarna var tvungen att gå tidigare den dagen.

Ätstörningar är ett utbrett problem inom idrott med prestationskrav, och främst inom bedömnings-, viktklass- och uthållighetssporter. Det är främst tjejer som drabbas och störst risk att hamna i ätstörningar har man i åldrarna 13–30 år. Ändå väljer landslagsledningen att lägga det här beslutet i händerna på ungdomarna som är inom alla riskgrupper för ätstörningar.

Enligt en studie som gjorts på elitidrottare i Norge är det 40 procent större risk att drabbas av ätstörningar inom estetiska idrottsgrenar än hos normalbefolkningen. Än så länge finns ingen sådan forskning i Sverige, men Gymnastikförbundets landslag medverkar i en studie som publiceras den 25 april.

Hjälp och stöd Hit kan du vända dig om du har problem med en ätstörning. #ViLyfter Här finns hjälp och stöd för dig som idrottar. Föreningen Tilia finns till för hjälp och stöd för unga som mår dåligt.
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget