NBA: Semifinalerna långt ifrån avgjorda

Först till fyra och spänningen växer från kust till kust.

Det var många år sedan världens största basketliga spelade på lika hög nivå som idag.

Giannis "The Greek Freak" Antetokounmpos 39 poäng ledde Milwaukee Bucks till en bortaseger i TD Garden som ger dem 3-1 i övertag mot Boston Celtics.
Giannis "The Greek Freak" Antetokounmpos 39 poäng ledde Milwaukee Bucks till en bortaseger i TD Garden som ger dem 3-1 i övertag mot Boston Celtics.

Av de åtta lagen som fortfarande är vid liv har bara Milwaukee Bucks lyckats ta en ledning.

I match fyra spelade Milwaukee mot Boston Celtics där Bucks tog sin tredje raka vinst. Nu siktar de på att ta sig hela vägen till konferensfinalen där de antingen får möta Philadelphia 76ers eller Toronto Raptors.

Bucks, som är från en stad som är mer känd för sina seriemördare än basketstjärnor, har inte haft en storhetstid sedan Oscar "The Big-O" Robertson spelade för dem på 70-talet.

Nu säger alla att nästa era är kommen.

2013 draftade Bucks greken, Giannis Antetokounmpo, i den 15e rundan. Han är 2,11 m lång och har en vingbredd på 2,21 m - det berättigar hans smeknamn "The Greek Freak".

Få spelare, och ännu färre europeiska spelare, har haft ett så stort genomslag på så kort tid.

I en av de mest konkurrenskraftiga ligorna i världen, har Antetokounmpo lett ett lag som främst ansetts vara en slagpåse, till ett lag som Charles Barkley idag tror kommer vinna allt.

"The Greek Freak" är på sin sjätte säsong, har redan slagit rekord och blivit en favorit bland alla fans. I deras arena Fiserv Forum hör man publiken skandera "MVP!", när han stiger ut på planen.

Milwaukee Bucks är en vinst ifrån att nå konferensfinalen för första gången sedan 2001.

I match fyra spelade Houston Rockets skäggige stjärna James Harden med ett blodigt öga när de mötte de tvåfaldigt regerande mästarna Golden State Warriors.
I match fyra spelade Houston Rockets skäggige stjärna James Harden med ett blodigt öga när de mötte de tvåfaldigt regerande mästarna Golden State Warriors.

Västkusten har i flera säsonger betraktats som konferensen där den bästa basketen spelas.

Det går i cykler. På 90-talet var östkusten helt dominerade, en bidragande faktor var Chicago Bulls med Michael Jordan i spetsen.

För första gången på länge så är det inte längre tydligt vilken konferens som är den vassaste. Nu är nivån jämlik mellan alla topplagen och det märks när man observerar resultaten.

I tre av fyra omgångar står det lika.

De tvåfaldigt regerande mästarna Golden State Warriors stångas med Houston Rockets. I match fyra vann Houston med 112-108 på hemmaplan.

På papper de starkaste lagen just nu, men i sportens värld kan allt hända. För de flesta står det däremot utan tvekan att någon av de här lagen kommer ta sig till finalen.

I de andra omgångarna spelar Denver Nuggets mot Portland Trail Blazers, och Philadelphia 76ers mot Toronto Raptors.

Ingen av dessa lag är tippade vinnare, bara det faktum att de tagit sig så här långt är för dem en vinst. Alla lagen har två segrar var, och man kan bara spekulera om slutresultatet.

Philadelphia som också har varit en slagpåse länge, har gjort smarta förvärv och draftat spelare som de vill att ska "växa upp" med organisationen.

"Trust the process" är deras motto.

Deras största stjärna Joel Embiid som varit skadad två säsonger efter han draftades på tredje plats, är nu tillbaka och har bevisat för alla att han har vad som krävs för att bli en nyckelspelare.

Joel Embiid center för Philadelphia 76ers.
Joel Embiid center för Philadelphia 76ers.

NBA basket är som allra bäst så här års. Alla lag, stora som små, kämpar för samma pris. Att bli världens bästa basketlag.

Man behöver inte vara ett basketfan för att uppskatta vad som händer just nu. Det här är sport när det är som bäst.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget