Murhaf måste betala 100 000 i skatt - på majblommor

Murhaf Hamid har den senaste veckan blivit viral med sin försäljning av majblommor. Pojkens försäljning är nu uppe i flera miljoner kronor. Men nu kommer bakslaget. Murhaf måste betala en sexsiffrig skatt på sin vinst.

Murhaf Hamids försäljning av majblommor blev viral. Men med hög inkomst tillkommer en hög skatt.
Murhaf Hamids försäljning av majblommor blev viral. Men med hög inkomst tillkommer en hög skatt.

11-åringen från Glimåkra i Skåne har på bara några dagar blivit en nationell nyhet. Efter att pojkens försäljning delats på sociala medier blev hans majblommor en viral succé. På torsdagsmorgonen hade han sålt för 4.6 miljoner enligt SVT.

– Jag trodde i början att jag skulle få kanske 100 kronor. Jag är så glad för att det ökar, och jag är jättetacksam, säger Murhaf Hamid.

Får behålla 460 000 kronor

Alla barn som säljer majblommor får behålla 10% av försäljningen. Detta betyder att Murhaf tjänat 460 000 kronor på sina majblommor. Men inkomsten kommer att följas av en skatt. Skatteverket uppger till tidningen Norra Skåne att pojken kommer att behöva betala tillbaka minst 100 000 kronor. I praktiken är det Majblomman som betalar in skatten innan Murhaf får sin andel.

– Majblomman vill ju att lagar och regler ska följas så vi gör givetvis allt för att han ska göra rätt för sig och att vi ska betala arbetsgivaravgift efter gällande regelverk, säger Majblommans pressekreterare Liv Landell Major.

100 000 rakt i fickan

Utöver pengarna han får tillbaka efter skatten har Murhaf tjänat in 100 000 i dricks. Dricksen räknas som en gåva vilket gör att pojken inte kommer att behöva betala skatt på summan.

– Helst hade jag velat köpa uppehållstillstånd för pengarna, men det går inte. Så det kommer bli nya skor, kofta, jacka och ny mobil. Men sedan ska jag spara pengarna också, säger han.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget