Inför årets ramadan är ingenting sig likt. Till följd av det nya coronaviruset är de flesta av landets moskéer stängda.
– Det brukar vara hög närvaro i moskén under ramadan. Det är en stor sorg att vi måste hålla stängt, säger Kalsoom Kaleem, ordförande för Göteborgs moské.
Moskén är en viktig mötesplats och under ramadan brukar Göteborgs moské vara öppen 24 timmar om dygnet. Nu råder man istället folk att be hemifrån.
– Mitt hjärta blöder, säger Kalsoom Kaleem.
Ett alternativt firande
Det är svårt att kombinera en social högtid med social distansering. De stängda moskéerna hindrar en stor del av gemenskapen, men traditionen kan ändå fortsätta vara social, bara på andra sätt. Som ersättning har många moskéer börjat med webbsända föreläsningar.
Noor Maki från Stockholm är en av många troende muslimer som har fått ställa om traditionen i år.
– Jag är van vid digitala aktiviteter, så det känns inte helt udda. Vi förenas i oron över coronaviruset trots att vi inte kan samlas fysiskt, säger hon.
Att årets högtid förändras påverkar inte syftet för Noor Maki. För henne är det viktigaste med ramadan att förstärka relationen till Gud.
– Under fastan avstår man från vardagliga behov och begär. Det är en handling som ändå sker individuellt, så den rådande situationen förändrar inte det som jag strävar efter att åstadkomma under ramadan, säger hon.
Länder agerar olika
Världshälsoorganisationen WHO råder att man håller religiösa sammankomster digitalt. Men i Pakistan, som har världens näst största muslimska befolkning efter Indonesien, öppnar landets moskéer under ramadan. Förutsättningen är att lokalerna rengörs oftare och att besökare håller minst två meters avstånd från varandra. Det beslutades eftersom de stängda moskéerna möttes av stora protester, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Myndigheten för stöd till trossamfund är en statlig myndighet som jobbar med att förmedla information mellan religiösa samfund och staten. Sedan coronavirusets utbrott har de låtit religiösa ledare spela in videos på olika språk för att sprida information om hur årets ramadan ska hanteras.
Tillsammans med de muslimska förbunden i Sverige har myndigheten gått ut med rekommendationen att kvällarnas fasteceremonier bara ska firas tillsammans med de man bor med.
– I vanliga fall samlas nära och kära i moskén eller hemma, men i år firar jag bara med de jag bor med. Släktingar kan vara med via videosamtal, säger Noor Maki.
Moderna lösningar och möjligheter
Kalsoom Kaleem är positiv till att mycket kan fortsätta online och tror att det kan engagera fler ungdomar. Dessutom gör situationen att många unga tillbringar mer tid hemma, vilket ger tillfälle att stärka familjeband.
– Ett tips är att bestämma att ett rum i hemmet är “den lilla moskén”. Där kan man samlas och få känslan av att gå till moskén. Man får göra det bästa av situationen, säger Kalsoom Kaleem.
Ramadan avslutas traditionellt med firandet Eid al-Fitr. Trots att firandet är en månad bort menar Kalsoom Kaleem att det är bra att börja förbereda sig på ett separat firande med den närmaste familjen.
– Det positiva med att mycket ställs in är att man sparar pengar, som man istället kan donera. Det är en del av traditionen med ramadan att göra goda gärningar och det känns extra viktigt i dessa tider, säger Kalsoom Kaleem.