Ingen bön i moskén

Tomma bönerum när moskéer håller stängt
Tomma bönerum när moskéer håller stängt

Idag inleds den muslimska fastemånaden Ramadan som vanligtvis samlar människor till gemensam bön. Coronapandemin sätter stopp för det när moskéer runt om i landet och världen håller stängt.

– Det är fruktansvärt att vi inte får göra det i moskén, men vi är inte ensamma om det här och vi måste respektera att hela världen lider av det här, säger ordförande i Husbymoskén Fathi Zaghloumi till P4 Stockholm.

Husbymoskén, likt resten av moskéerna kring Järvaområdet, har redan varit stängd en tid och kommer alltså inte att öppna upp under den månadslånga högtiden, där gemensam bön och samling vid brytande av fastan är tradition.

Liknande besked har kommit från moskéer runt om i hela landet och riksorganisationen Förenade Islamiska Föreningar i Sverige har rått alla sina medlemsföreningar att be hemifrån.

I omvärlden är situationen densamma. Den för islam heligaste moskén, Masjid al-Haram i Mecka i Saudiarabien, har hållit stängt för bön sedan 19 mars.

– Det blir bäst för oss muslimer, också här i Sverige att göra som alla andra, att dyrka hemma och försöka göra sitt bästa hemma, säger Fathi Zaghloumi.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget