Michael Jordan: Mobbare eller geni?

Recension

Historien om Chicago Bulls 1998 har tagit världen med storm och det är inte bara idrottsälskare som har bänkat sig framför TVn. Alla har vi blivit förbluffade över Michael Jordans vinnarskalle och hur han pushade sina lagkamrater till att överprestera.

Michael Jordan på en presskonferens inför en NBA-match.
Michael Jordan på en presskonferens inför en NBA-match.

The Last Dance är en Netflix-serie som skildrar Michael Jordan och Chicago Bulls under den sista säsongen av dynastin. I serien medverkar allt från NBA-profiler till gamla presidenter. Michael Jordan som var ledaren och den stora stjärnan i laget står i fokus även om serien handlar om hela laget.

Michael Jordan är obestridligt en av tidernas största idrottare. Att vara så överlägsen i en sport så länge som han var det är det inte mer än ett handfull andra som har klarat av. Men Michael Jordan var inte en vanlig lagkamrat som man kunde skämta runt med. Han ville vinna.

Till varje pris.

Det innebar att han ställde fruktansvärt höga krav på sina lagkamrater och många gånger handlade det om ren mobbning mot dem som inte höll måttet. Flera av hans gamla lagkamrater berättar också att de var rädda för honom. Det väcker frågan om hur långt det är OK att gå för att vinna. Michael Jordan ville vinna till varje pris och ansåg att han gjorde det som var bäst för laget. Nu står han också med sex titlar och ses som ledaren bakom den största dynastin i NBA-historien.

En viktig aspekt av Michael Jordans ledarstil är att han aldrig begär någon annan att göra något som han själv inte gör. Om han begärde att lagkamraterna skull göra en övning tio gånger gjorde han själv den tjugo gånger.

Serien bjuder också på sköna anekdoter om till exempel profilen Dennis Rodman som var allt annat än en vanlig idrottare. Det är befriande att se hur ärliga spelarna är med deras problem och om deras liv som proffs.

The Last Dance är klart sevärd och ger en bra inblick i vad som krävs för att vinna. Med det sagt hade det inte skadat med en mer kritisk vinkel på Michael Jordans sätt att bete sig mot lagkamrater och medspelare.

Betyg 7/10

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget