Mer grön energi i svenska städer

Elbolaget E.ON investerar 118 miljoner kronor i ett antal svenska städer. Planen är att producera mer grön energi och ersätta fossila bränslen.

Ställverk. Man vill utöka elenergi i flera svenska städer.
Ställverk. Man vill utöka elenergi i flera svenska städer.

Svenska städer ska bli grönare

I pressmeddelandet berättar elbolaget E.ON:s regionchef Björn Persson om deras ekonomiska insats för att utöka grön energi i svenska städer. r Under 2023 investerar bolaget 118 miljoner kronor i bland annat Örebro, Kumla, Hallsberg, Nora, Askersund, Lekeberg och Laxå kommuners elnät.

— Investeringarna i elnäten blir viktiga pusselbitar för dessa orters elektrifiering och gröna omställning, anser Persson i pressmeddelandet.

Han tillägger hur man vill övergå till elektricitet långsamt genom att först etablera bostäder samt elektrifiera alla fordon. Det är en process som är framtidstänkande och överföringen kommer inte att ske på en dag.

Inte första investeringen för bolaget

Under de senaste tio åren har E.ON investerat 30 miljarder kronor i Sveriges elnät. Mellan 2020 och 2023 har de investerat 16 miljarder kronor. Den sistnämnda perioden är rekord för E.ON.

Framtidsvisionen

Persson berättar att E.ON vill investera fyra till fem miljarder årligen. Eftersom energikonsumtionen ökar samtidigt och omställningen till elenergi sker samtidigt sätter det stora krav på elnätet.

— Vi behöver upprätthålla en trygg och tillförlitlig elförsörjning, konstaterar han i pressmeddelandet.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Klimat
Mer från Läget