Mer än varannan svensk vill gå med i Nato

En majoritet av svenskarna är positiva till att gå med i Nato. Det visar en ny undersökning av Novus.

Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin under en presskonferens i Stockholm förra veckan.
Magdalena Andersson och Finlands statsminister Sanna Marin under en presskonferens i Stockholm förra veckan.

Läget har tidigare förklarat vad Nato är och varför det fått stor uppståndelse den senaste tiden. Igår kom en ny undersökning av Novus, som mätt svenskarnas inställning till att gå med i försvarsalliansen. Undersökningen genomfördes mellan den 14-20 april där 1010 personer mellan 18-79 år deltog. Resultatet visade att 51 procent av de medverkande vill att Sverige går med i Nato. Nästan en fjärdedel, 24 procent, är emot inträdet.

Detta är första gången sedan Novus började med mätningarna som en majoritet är för ett svenskt medlemskap. Sedan Rysslands invasion av Ukraina har man sett en förändring i svenskarnas inställning. Även efter Finlands statsminister Sanna Marins gemensamma presskonferens med statsminister Magdalena Andersson den 13 april har fler blivit positiva.

– 64 procent av svenskarna vill gå med om Finland gör det, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Finland förväntas lämna besked i Nato-frågan inom kort. Sverige har tidigare sagt att den säkerhetspolitiska analysen av beslutet som pågår mellan regeringen och riksdagens partier ska släppas senast den 31 maj. Igår meddelade regeringen att den ska vara klar den 13 maj istället.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget