Matchstoppet kan orsaka jättetapp: "Vissa kullar blir hårt drabbade"

Utan matchspel riskerar fotbollen att tappa ännu fler ungdomar i pandemins spår. Både förbund och klubbar har sett tendenserna – men hur exakt många som försvunnit kommer man inte se förrän fotbollen helt har öppnat igen.

Våren är här, men fortfarande får inga matcher för barn och ungdomar planeras in. Kenneth Öberg på Stockholms fotbollförbund är till viss del kritisk mot hanteringen av frågan.
Våren är här, men fortfarande får inga matcher för barn och ungdomar planeras in. Kenneth Öberg på Stockholms fotbollförbund är till viss del kritisk mot hanteringen av frågan.

För drygt en vecka sedan strömmade tusentals vårglada stockholmare till Skansen för första gången sedan i november. Samma helg tilläts maximalt åtta åskådare på läktarna på den allsvenska premiären. Bilder sattes bredvid varandra och fick stort genomslag på sociala medier.

Men det är inte bara elitidrotten som drabbats hårt av nedstängningarna. Efter flera månader av nedstängningar tillåts fortfarande inget matchspel – bara eliten på seniorsidan får undantag.

Riksidrottsförbundets statistik visar att under förra året minskade antalet organiserade idrottsaktiviteter med över 10 procent, jämfört med 2019. Det uppger RF i sina uppgifter över utbetalda LOK-stöd till föreningar.

Nu undrar ungdomar – varför får inte vi spela matcher samtidigt som köpcentrum och kollektivtrafik fylls till brädden?

– Bubblorna som varje lag har, ska inte mötas. Vi har inte fått spela matcher på väldigt, väldigt länge. Bortsett från ett litet fönster för de yngre – har man inte fått mötas sedan förra sommaren, säger Kenneth Öberg, sport- och utvecklingschef på Stockholms Fotbollsförbund.

– Sedan kan man fråga sig om bubblorna inte brutits redan när alla är tillbaka i skolan.

Hur ser man på förbudet från klubbarna?

– Det blir frustrerat. Det som går runt i medier och i sociala medier spär på. Det är inte så konstigt när man visar ett fullsatt Skansen eller Ullared. Samtidigt får barn och unga inte spela. Ingen av oss är experter, men ibland blir det problem när man blandar in logiken.

Många konstgräsplaner står tomma när inga matcher får spelas.
Många konstgräsplaner står tomma när inga matcher får spelas.

Bara i Stockholmsområdet väntar 5 000 lag och upp mot 100 000 tjejer och killar mellan 8 och 19 år på att den anrika Sankt Erikscupen ska sätta i gång.

– I fjol fanns en dialog med folkhälsomyndigheten, men i år är alla kanaler stängda. Folk frågar oss hur det blir, men just nu vet vi inte mer än någon annan. Vi vet att på fem dagar från att vi får grönt ljus, kommer vi kunna starta serierna, menar Kenneth Öberg.

Korsar man bara Solnavägen och lämnar förbundets kanslilokaler, ligger Solna centrum på andra sidan. Fredagsfullt och helgglatt. Någon förbipasserande bland butikerna har munskydd, men de absolut flesta inte. Att affärer och varuhus håller öppet har blivit vardag – även i pandemitider.

Samma öppna stil gäller inte ungdomsfotbollen.

– Med tanke på att vi får gå till träning varje dag och ibland är det sex lag som tränar samtidigt. Det är ohyggligt mycket folk stundtals, beroende på var du tittar. Det skapar en ologik, när en match som kan samla maximalt 30 personer inte får spelas. Det kan vara hundra personer färre på match än vad som är på träningskvällen innan. Då uppstår en hopplöshet.

Går det se i vilka åldersgrupper fotbollen tappar flest spelare?

– Det finns vissa kullar som blir hårt drabbade. Ungdomar mellan 16 och 18 som gör sina sista ungdomsår under den här perioden. De har fått fara mest illa. För äldre ungdomar har matchen blivit en så stor del av paketet fotboll. När vi då inte får spela matcher kommer spelare falla av på vägen.

Hur ser ni på att man stänger ner barn och ungdomsfotbollen?

– Det finns skäl till att man tar sådana här beslut. Men sedan blir det ologiskt ibland. Där har hela idrottsrörelsen åsikter och ser ologik i samhället. När vi ser hur bubblorna korsas galet mycket i andra miljöer.

Statistik som svenska fotbollförbundet har tagit fram visar att tappet under pandemin kan vara 10 000 spelare – enbart på pojk- och herrsidan. Sett över hela landet.

På flicksidan ser man inte alls samma minskning. Genom att jämföra antalet spelare som deltagit i matcher under förra året med 2019 har man kunnat se förändringarna.

– Det kommer bli viktigt med att jobba tillbaka unga, som slutat. För i pandemin kommer fler sluta än börja. Men i jämförelse med andra idrotter har vi klarat oss bra, säger Kenneth Öberg.

"Hoppet går ner hos folk när vi inte kan planera framåt", säger Kenneth Öberg.
"Hoppet går ner hos folk när vi inte kan planera framåt", säger Kenneth Öberg.

Efter flera negativa besked hoppas han på att matcherna ska starta i maj.

– Vi trodde på slutet av april. Nu är det oklart, halva april har gått och ännu ser vi inga tendenser. Jag tror och hoppas på maj. När matcherna kommer i gång, kommer det inte bli något mellanläge med träningsmatcher. Utan alla kommer gå rakt in i seriespel.

Vad ser du kan hända om det här drar ut på tiden?

– Blir det för många bakslag finns det risk att motivationen går ner. Vad skulle hända om vi inte spelar en enda match i år? Nu tror ingen att det blir så, säger han och fortsätter:

– Om vi tänker hypotetiskt, vilka konsekvenser får det om vi börjar i maj? Vad händer om vi börjar i augusti? Eller vad händer om den här säsongen är borta? Alla scenarion skapar olika lägen.

Även i Norrbotten har man sett nedstängningarnas effekter. IFK Luleås klubbchef Andreas Eriksson berättar att i en åldersgrupp har man tappat tio spelare.

– I vår kull med pojkar födda 2004 har vi tappat ett tiotal spelare under den här tiden. Våra spelare födda mellan 2002 och 2004 har periodvis inte fått träna. Vi har försökt göra en egen analys och ser att pandemin är en stor orsak till bortfallet. Det är ju jättetråkigt.

Vad kan man göra för att hålla intresset uppe hos spelarna?

– Vi har försökt att lägga in ännu fler tävlingsinriktade inslag på träningarna, spela mycket internmatcher. Det har varit mest oroligt i våra äldre åldersgrupper när de inte fått träna periodvis. Så där har vi haft många samtal med spelare och ledare.

Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget