Mästerskapen att se fram emot i sommar

Från München till Rom och från bassängen till fotbollsplanen. Sommaren ligger runt hörnet, så även mästerskapen. Läget listar de som är värda att hålla ett extra öga på.

Flera mästerskap i sommar, bland annat EM och VM i simning
Flera mästerskap i sommar, bland annat EM och VM i simning

Simning:

Långbane-VM i Budapest 18-25 juni

Mästerskapet som först skulle gå i Japan i maj ställdes in efter att omikron börjat spridas. Det såg länge ut att inte bli något mästerskap men till slut valde Ungern att ställa upp som arrangörsland. På långbane-VM simmar man på en 50m lång bana istället för 25. Mästerskapet anses vara det mest prestigefyllda inom simsporten efter OS. På förra långbane-VM tog Sverige fem medaljer, alla av Sarah Sjöström.

Långbane-EM i Rom 11-17 augusti

Sommarens andra sim- mästerskap går i Rom, staden där Sarah Sjöström för 13 år sedan tog sitt först VM-guld. I det senaste europamästerskapet tog Sverige tre medaljer. Guld av Sophie Hansson på 100m bröstsim, brons av hennes syster Louise och Erik Persson på 100m fjäril respektive 200m bröstsim.

Sveriges damlandslag i fotboll har en bra period bakom sig FOTO: TT/Björn Larsson Rosvall
Sveriges damlandslag i fotboll har en bra period bakom sig FOTO: TT/Björn Larsson Rosvall

Fotboll:

Fotbolls EM i England 7 juli-1 augusti

Silverlaget från förra årets OS kommer senast från ett lyckat VM-kval och seger i femlagsturneringen Algarve Cup. Peter Gerhardsons lag går in i mästerskapet som världstvåa och förväntningarna finns på att Sverige ska spela finalen på Wembley den 1 augusti. De svåraste utmanarna är bland annat Tyskland, Frankrike och hemmalaget England. I det senaste europamästerskapet åkte Sverige ut i kvartsfinalen.

Friidrott:

Friidrotts VM i Eugene 15-24 juli

Mästerskapet som skulle gått för ett år sedan, avgörs under sommarens andra månad. Till Hayward Field i Eugene kommer bland annat Armand Duplantis och Daniel Ståhl. Duplantis för att göra sitt prisskåp komplett, Ståhl för att bli den andre svensk i historien att försvara ett VM-guld. Förväntningar finns också på OS-silvermedaljören Simon Petterson i diskus och längshopparen Thobias Montler- Nilsson. De sensate mästerskapet gick 2019, då tog Sverige ett guld och ett silver.

Armand Duplantis är ett av de stora medaljhoppen under sommarens friidrottsmästerskap FOTO: Jessica Gow/TT
Armand Duplantis är ett av de stora medaljhoppen under sommarens friidrottsmästerskap FOTO: Jessica Gow/TT

Friidrotts EM i München 15-22 augusti

Precis som simningen har friidrotten två mästerskap denna sommar. En knapp månad efter världsmästerskapet går EM av stapeln. Daniel Ståhl saknar just detta guld i sitt prisskåp, Armand Duplantis vill försvara sitt. Även löparna Andreas Kramer och Andreas Almgren finns med bland tänkbara medaljörer på 800m respektive 5000m. Det gör också kulstötaren Fanny Roos och längdhopparen Khaddi Sagnia. I det senaste europamästerskapet för fyra år sedan tog Sverige tre medaljer, ett guld och två silver.

Ämnen i artikeln
Mer från: Sport
Mer från Läget