Mässlingvaccinationer hotas att ställas in världen över

Coronakrisen är påfrestande för sjukvården världen över och vaccinationer som kan vara livsnödvändiga riskerar att utebli. Globala hälsoorganisationer är bekymrade över situationen och har nu gått ut med rekommendationer för hanteringen av vaccinationerna.

Vården världen över är ansträngd på grund av det nya coronaviruset. Överbelastningen inom sjukvården har orsakat ett globalt problem där vaccinationer mot virussjukdomar skjuts upp. När det gäller mässling, en allvarlig virussjukdom som ger utslag, hög feber och som är mycket smittsam, kan så många som fler än 177 miljarder barn missa den nödvändiga vaccineringen mot sjukdomen. 37 länder världen över bedöms vara tvungna att ställa in vaccinationerna.

Mässlings- och rödahundsinitaitivet, M&RI meddelar sin åsikt i ett skriftligt uttalande: "Vi vet att det är höga krav på vårdsystemen och vårdanställda under och efter hotet från covid-19. Att ge immunisering, bland annat mässlingsvaccin, är dock avgörande för att rädda liv".

Världshälsoorganisationen WHO har gått ut med rekommendationen att skjuta upp vaccinationerna i de delar av världen där det inte finns någon aktiv smittspridning av mässling eller övriga virussjukdomar.

M&RI påpekar vikten av att återuppta vaccinationerna så snart det går i en vädjan till makthavarna i världens länder.

Man har observerat en ökning av mässlingsinsjuknanden de senaste åren. 140 000 dog av sjukdomen året 2018.

Källa: TT

Foto: Kallestad, Gorm/TT Nyhetsbyrån
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget