Att vara manodepressiv kallas också att ha bipolär sjukdom. Det är annorlunda från att bara vara deprimerad. De som är bipolära har först en period med djup depression, sen en period då man är manisk, och emellan perioderna känner man sig normal.
Mani innebär bland annat att man har massor av energi, blir mer kreativ, gör saker som man aldrig skulle våga göra annars, och inte behöver sova. Det kanske låter som att det skulle vara positivt, men att vara manisk ställer alltid till massor av problem.
Människor som är maniska kan till exempel impulsköpa jättedyra saker de inte har råd med, ta droger, eller ligga med helt fel personer, och måste sen leva med det de gjort när de mår bra igen. Man kan också bli irritirad eller till och med aggresiv, och utsätta sig för fara genom att göra saker som är väldigt riskabla.
Mariah Carey har bipolär sjukdom typ II. Det innebär att de “maniska” perioderna är lindrigare, och kallas då för “hypomani”. I interjvun berättar hon att hon fick diagnosen efter att ha brutit ihop och lagts in på sjukhus:
– Men till alldeles nyligen levde jag i förnekelse, jag isolerade mig i ständig rädsla för att jag skulle bli avslöjad. Jag övertygade mig själv om att det enda sättet att deala med det var att inte deala med det, säger hon i intervjun.
– Jag var så ensam och ledsen, och kände skuld för att jag inte gjorde vad jag borde för min karriär. Men bipolaritet ska inte få definiera mig och jag vägrar låta det ta kontrollen över mig.
För de som är bipolära finns hjälp att få. Det finns läkemedel som stabiliserar humöret, och psykoterapi som ger stöd och hjälp att hantera sjukdomen.
Carey har nu sökt och fått behandling. Det finns också flera kändisar som gått ut med samma sjukdom och berättat om den; Bland annat: Sinead O’Connor, Mikael Persbrandt, och Catherine Zeta-Jones. 2016 rapporterade SVT att ungefär 200 000 personer i Sverige är bipolära.