Många positiva till munskydd, men få följer rekommendationerna

Sen den 7 januari i år har det funnits rekommendationer om att ha munskydd i kollektivtrafiken i rusningstid. Men efterföljs verkligen rekommendationerna och vad tycker om unga om dem? Läget har kollat in hur det ligger till.

Vad tycker unga stockholmare om munskydd?

Gymnasiestudenterna Saga Rosenblad och Martin Åhlqvist tycker att de nya rekommendationerna är bra. Saga Rosenblad förklarar dock att hon inte brukar ha på sig mask.

– För min del har jag på mig munskydd så ofta jag kan, men ibland glömmer man, säger Martin Åhlqvist.

Alicia Hjurdell är 14 år och även hon är positiv till de nya restriktionerna. Hon tycker att det är bra att rekommendationerna finns då det kommer bidra till att smittspridningen minskar. Hon förklarar dessutom att hon försöker att alltid ha på sig munskydd i kollektivtrafiken när hon reser trots att hon är född efter 2004.

– Jag har på mig det ändå för att skydda andra och mig själv, säger Alicia Hjurdell.

Yıldız Soyla och Chris Simonsson, båda 18 år, brukar inte ha på sig munskydd i kollektivtrafiken. Yildiz Soyal förklarar att hon lätt blir svimfärdig och tycker därför det är jobbigt att ha på sig mask.

– Jag försöker ha på mig mask när jag kommer ihåg, men det blir ofta att jag helt enkelt glömmer bort därför har jag inte på mig mask så ofta, säger Chris Simonsson.

Chris Simonsson och Yildiz Soyal brukar inte ha munskydd, men är positiva till rekommendationen.
Chris Simonsson och Yildiz Soyal brukar inte ha munskydd, men är positiva till rekommendationen.

Vad är det som gäller med munskydd?

Rekommendationerna är att resenärer födda innan 2004 ska ha på sig munskydd i kollektivtrafiken mellan tiderna 7-9 och 16-18 på vardagar. I Stockholm har de lokala rekommendationerna ändrats till att resenärer födda innan 2004 ska bära munskydd dygnet runt i kollektivtrafiken.

Även om rekommendationerna funnits sedan några månader tillbaka är det få resenärer som följer rekommendationerna. Läget observerade hur många resenärer som använde munskydd i en av Fridhemsplans station uppgångar under en timme mellan klockan ett och klockan två torsdagen den 15 april. Endast 279 resenärer under en timme hade på sig munskydd.

I Stockholm är det nu rekommenderat att ha munskydd dygnet runt i kollektivtrafiken
I Stockholm är det nu rekommenderat att ha munskydd dygnet runt i kollektivtrafiken
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget