Läget har träffat Charlotta Lundblad som berättar vad som krävs för att nå den absoluta dressyreliten. "Jag försöker vara helt ledig en dag i månaden".
Charlotta Lundblad på Grand Prix-hästen Tonight.
Foto: Isabelle Brandhofer
Hennes första tränare var de små shetlandsponnyerna på Rastaborgs ridskola som femåring. Hon spenderade all sin lediga tid i stallet för att bevisa för sina föräldrar att hon klarade av ansvaret. När hon var tolv år fick hon sin första ponny, den vita c-ponnyn Amanda. Hon var först tänkt som en lånehäst åt Charlotta och hennes syster men så blev det inte, Amanda fick stanna. Framåt vintern började storasystern Carolina tröttna på stallivet men Charlotta fortsatte och hon har sedan dess aldrig funderat på att sluta.
22-åriga Charlotta har idag fem hästar som tävlar på höga nivåer inom dressyr och hon är en del av satsningen Plantskolan som är till för att utveckla unga talangfulla ryttare. Ungefär 6-8 gånger om året träffas alla plantskoleelever och Charlotta får träna för Liane Wachtmeister, som varit med i dressyrlandslaget i 20 år.
Genom familjens företag Lundblad Dressyr har Charlotta idag möjligheten att få jobba med sin största hobby på heltid. På Sundby gård på Ekerö utanför Stockholm är hon stallchef och allt-i-allo. Gården arrenderas av familjen Lundblad och de har även fyra anställda som hjälper till med de vardagliga stallsysslorna vilket ger Charlotta mer tid att träna.
Hunden Milou, en cockapoo på två år, hänger med på det mesta.
Foto: Isabelle Brandhofer
Under en dag är det fyra till fem hästar som ska ridas. Tiderna i stallet varierar men det blir ungefär tio timmar om dagen. Först ut idag är Headline, som även går under namnen Linus och Popcorn.
Linus, som han oftast kallas, är lite utav Charlottas favorit i stallet.
Foto: Isabelle Brandhofer
- Han kallas Popcorn eftersom han är väldigt studsig och ofta flyger omkring vilket ibland innebär att han råkar skada sig själv, förklarar Charlotta.
Senast var det artros och efter en steloperation är han nu under igångsättning igen. Efter en lång boxvila är han extra poppig men för att undvika att han skadar sig igen är det viktigt att sätta igång honom långsamt. Han får trava i tolv minuter och galoppera i max två minuter. Charlotta använder en timer för att hålla koll på tiden.
Charlotta hoppas kunna ta sig tillbaka upp på Prix S:t George-nivå med Linus, där de låg innan skadan, och avancera till U25 Grand Prix till nästa sommar.
Foto: Isabelle Brandhofer
Även om Linus är Charlottas ögonsten är det Totte, eller Tonight som han egentligen heter, som är stallets stora stjärna. Den vita 18-åringen har hon haft i ett år och tillsammans tävlar de på Grand Prix-nivå. Målet för den här säsongen är att ta sig över 66% i poäng och få åka utomlands och tävla.
Man brukar säga att det tar ett år för häst och ryttare att lära känna varandra helt så det är nu vi börjar hitta varandra, berättar Charlotta.
Foto: Isabelle Brandhofer
På Sundby gård jobbar man hela tiden för hållbara hästar och för Charlotta är det viktigt att ha en bra hästhållning som hon kan stå för. Hästarna får regelbundna laserbehandlingar, veterinärbesök och behandlingar från equiterapeut för att må bra och kunna prestera på topp. Den noggranna och högklassiga hanteringen har också lett till att de ofta har väldigt friska hästar på gården, bortsett från olycksfågeln Linus. Charlotta jobbar mycket i förebyggande syfte. Hästarna får gå på samma underlag ungefär två gånger i veckan och rids fyra till fem dagar i veckan.
Även hennes egen fysiska hälsa är viktig. För att bli en bättre ryttare tränar Charlotta med en personlig tränare som hjälper henne lägga upp en speciell träning anpassad efter hennes behov. Det blir mycket fokus på bål, axlar, rygg och olika stretchövningar för bättre koordination.
På flera håll inom ridsporten lägger man mer och mer fokus på ryttarens fysiska form. Svenska Ridsportförbundet jobbar exempelvis tillsammans med SOK, Sveriges Olympiska Kommitté, och har lanserat en Fysprofil med mål att få ryttare mer medvetna om sin egen fysiska hälsa och lära sig mer om träning. En vältränad ryttare får, precis som en vältränad häst, bättre balans, koncentration och mindre risk för skador. Man håller helt enkelt längre.
I stallet hänger några av vinstrosetterna.
Foto: Isabelle Brandhofer
Den stora kunskap Charlotta har idag kring hästens träning och skötsel har hon fått från de olika stall hon stått i och tränare hon tränat för. Mycket har hon även lärt sig från sina misstag. Hon kommer inte från en typisk hästfamilj. Pappa är inte hästintresserad, storasyster är inte längre hästintresserad. Mamma Annica började rida samtidigt som Charlotta, i ”mammagruppen”, och de har lärt sig det mesta tillsammans. I början hände det att de åkte på tävlingar utan grönt kort. Glömde en sadelgjord ibland, glömde stigbyglarna en annan gång och hamnade till och med på fel tävlingsplats.
- Det är lite ”hejsan hoppsan” med mig och mamma, säger hon.
De satsar allt och hoppas på det bästa. Båda är bestämda och tar snabba beslut. Båda är extremt envisa och har en stor mängd energi, egenskaper som Charlotta säger har hjälpt henne att lyckas inom ridsporten. Det är också därför mamma är en av de stora förebilderna och viktigaste personerna i Charlottas team. Hon säger att det är väldigt coolt hur långt man kan komma med bara driv, men det krävs mer än bara en stark vilja för att lyckas.
- Man behöver ha talang, envishet, självständighet, en plan, ett bra team, tyvärr en bra ekonomi, en hel del tur och jävlar anamma. Man behöver vara lite galen för att lyckas.
Att hitta en bra Grand Prix-häst som inte var för dyr var svårt. Till slut hittade hon Totte genom kontakter.
Foto: Isabelle Brandhofer
Någonting som hjälpt framgången är sociala medier. Det är nästan 20 000 personer som följer hennes resa på Instagram, många av dem är unga ryttare som ser henne som en inspiration. Hon vill visa både upp- och nedgångarna, att det inte bara är perfekta piruetter och vinster utan ibland går det inte som man tänkt sig. Det är också då hon får som mest respons och uppskattning från sina följare som ofta känner igen sig.
Sociala medier använder hon även för att hålla kontakt med vänner och tränare i en sport som ofta kan kännas ganska ensam. Mamma, lillasyster Christina, Milou och personalen i stallet ger bra sällskap och stöd men utöver dem är avstånden till andra vänner ganska långt och mycket fritid har hon inte.
- Jag försöker vara helt ledig en dag i månaden, berättar hon.
Att jobba mot toppen är tufft. Under gymnasietiden hade hon två hästar utöver skolan. Det innebar sena kvällar och tidiga morgnar. Varje vecka gjorde hon en plan, hur mycket tid hon hade för skolan och hur mycket tid för att rida.
- Tipset för hur man hinner med allt är att vara duktig i skolan och vara med mycket på lektionerna. Så man får allting gjort på lektionerna och mindre att göra hemma. Jag pluggade även på väg till tävlingar i lastbilen och i bussen på väg till stallet. Försök plugga på alla ställen som går.
Det som gör att allt slit lönar sig för Charlotta är det där ögonblicket då alla pusselbitarna faller på plats. När den där rörelsen man jobbat på under en så lång tid sitter som en smäck.
– ”Plopp” säger det. Så blir man ett med hästen. Det är den känslan man hela tiden strävar efter och jobbar för att uppnå. Man får en nästan euforisk känsla när man uppnår sina mål, då kan man vila och sedan jobba vidare mot nya mål.
Och stora målet är att i framtiden ta sig upp till landslaget och få rida de allra största mästerskapen som VM och OS.
Hur bedöms dressyr?
Lätta klasser: Lätt C, B och A, där A är mest avancerad.
Medelsvåra klasser: Msv C, B, A och Prix S:t Georges.
Svåra klasser: Intermediare I, intermediare II och Grand Prix.
Dressyrprogrammen från Lätt C till Grand Prix är dressyrens obligatoriska program. Alla rider samma mönster. Finaler avgörs oftast i kür då ryttaren sätter ihop ett eget program till valfri musik.
Domaren bedömer varje rörelse och ger poäng mellan 1-10. Poängen räknas sedan ihop och man räknar ut procenten av maxpoängen.