Lönestriden kan avgöras innan rättegång

För några veckor sedan såg det ut som att den infekterade lönestriden i amerikansk landslagsfotboll skulle eskalera, men nu kan man vara nära en lösning före den tänkta rättegången i maj.

VM-guld. Foto: David Vincent/AP/TT

För ett år sedan skickades en stämningsansökan in från 28 landslagsspelare till USA:s fotbollsförbund (USSF) som gällde "institutionaliserad könsdiskriminering". Efter damlandslagets VM-guld i det senaste mästerskapet inleddes ett medlingsförsök som inte lyckades.

För några veckor sedan såg striden ut att eskalera. Advokater för förbundet skrev då i ett dokument en motivation till varför herrlandslagsspelare behöver få mer i ersättning. De menade att de manliga spelarna behöver vara snabbare och starkare samtidigt som de har ett större ansvar, skriver TT.

Det kritiserade uttalandet ledde då till att ordföranden för USSF, Carlos Cordeiro, avgick och vice ordföranden Cindy Parlow Cone tog över.

Mildare tonfall

De kritiserade advokaterna byttes ut och i de nya advokaternas dokument är tonfallet mildare.

"USSF hävdar inte längre att det skulle vara någon skillnad i färdigheter, ansträngning och ansvar mellan landslagen, vilket betyder att de medger att spelarna utför ett likvärdigt arbete", skriver spelarnas advokater i sin framställan till domstolen.

Annan betalningsstruktur

Nu har parterna skickat in dokumenten till domstolen och förhandlingarna ska inledas den 5 maj. I dessa dokument försvarar USSF landslagsersättningarna med att landslagen spelar i olika städer och mot olika motståndare. Dessutom, menar man att det kan se ut som att det finns skillnader eftersom betalningsstrukturen ser annorlunda ut i damlandslaget, skriver TT.

– Jag tycker inte att en rättegång är bra för någon av parterna eller för fotbollen, varken nationellt eller internationellt. Bevisligen är vårt damlandslag bäst i världen och jag tror att vi kan hitta en lösning innan det blir rättegång, säger Cindy Parlow Cone.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget