Lockdown skapar oro hos gymnasieelever

Från och med 30 april rekommenderas personlig lockdown i Östergötland. I nuläget får alla elever på Katedralskolan i Linköping vara i skolan åtminstone varannan vecka. Men efter de nya restriktionerna finns en oro över att behöva återgå till distansundervisning.

– Jag hade nog gett upp helt, säger Stina Malmberg, 16.

Region Östergötland meddelade den 30 april att man uppmanar alla invånare i länet till personlig lockdown. Den största skillnaden mot tidigare restriktioner är att man nu bör undvika all kontakt utanför sitt hem två veckor framåt.

På Katedralskolan i Linköping har treorna haft all undervisning på plats sedan en månad tillbaka. Ettorna och tvåorna turas om och får komma till skolan varannan vecka. Men i och med de nya restriktionerna finns en oro över att tvingas tillbaka till att ha lektioner från sängen igen.

– Studieresultaten har påverkats extremt negativt, så jag hade nog gett upp helt då, säger Stina Malmberg.

Stina Malmberg,16.
Stina Malmberg,16.

– När vi fick komma tillbaka till skolan igen blev jag så glad över att kunna ta ikapp allt. Jag är taggad på att ha lektioner, det har jag aldrig varit innan. Så om vi får återgå till distans igen kommer jag inte klara de mål jag satt upp, säger Ängla Bellman, 16.

Ängla Bellman, 16.
Ängla Bellman, 16.

Distansundervisningen har dessutom bidragit till större grupperingar i klassen. Trots att lärarna försökt hitta lösningar har det blivit svårt.

– Lärarna har försökt att göra en del grupparbeten där vi får vara med olika personer. Problemet är att många låter bli att gå in i rummen för att vi fortfarande inte känner varandra, säger Ängla Bellman.

Det har även blivit svårare att få den hjälp man behöver. Kontakten med lärarna blir betydligt mer omständig hemifrån.

– I skolan blir det lättare för lärarna att ha koll på vilka som hänger med. Hemma finns det ingen som har det, säger Stina Malmberg.

Ämnen i artikeln
Mer från: Corona
Mer från Läget