Lise Klaveness slåss ensam mot tio män

Hon är en av fotbollsvärldens starkaste kritiker. Nu kandiderar norska Lise Klaveness till Uefas exekutiva kommitté, och kan då bli den första kvinnliga förbundsordförande att väljas in. “Det är allvarligt”, säger hon.

Lise Klaveness kandiderar som enda kvinna till Uefas beslutsfattande kommitté.
Lise Klaveness kandiderar som enda kvinna till Uefas beslutsfattande kommitté.

I morgon kan norska Lise Klaveness röstas in i Uefas exekutiva kommitté. Det är här Europeiska fotbollsförbundets fattar beslut. Hon har tidigare spelat i norska fotbollslandslaget och kandiderar nu som enda kvinna om att få en av de sju platser som står på spel. De tio andra som är med och slåss är män.

Vill inte kvoteras in

Norskan har valt att inte kandidera till kvotplatsen som finns till för kvinnor i kommittén. Det hade varit att ta den lätta vägen, för där hade hon förmodligen inte haft något motstånd. Lise Klaveness tycker det är fel att kvinnor behöver tävla mot varandra för en plats, istället för att en ordförande i ett fotbollsförbund tävlar mot en annan.

– Det finns ordföranden som jag pratat med som tycker att det är konstigt att jag inte kandiderar till kvinnopositionen, men det är ett samtal jag önskar att ha. Det är lite av poängen med allt. Att berätta att vi från damsidan inte är likgiltiga till att det under den internationella fotbollshistorien har varit noll kvinnliga ordföranden i exekutiva kommittén, säger Lise Klaveness.

Sverige står bakom

Idag finns inte någon diskussion om någon kvinna från Sverige skulle kunna  kandidera till den post som Lise Klaveness gör, säger Nina Lindström, ledamot i Svenska Fotbollförbundets styrelse.

– Det är viktigt att hon kandiderar och vi stödjer Lise, säger Nina Lindström.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget