LEC-finalen i League of Legends

På lördag är det dags. Fnatic, Origen och G2 slåss om pokalen, plats i Mid-season Invitational och poäng för att kvala till VM. Det startar med Origen mot Fnatic på lördagen och slutar med att vinnaren möter G2 på söndag.

Våren har varit väldigt svängig i Riot Games egna liga LEC. Av de lag som är kvar är det bara G2 som varit på topp hela säsongen med en första placering från början till slut. Fnatic och Origen kommer in i finalerna med en mycket stark form då man vunnit nästan alla sina matcher.

Fnatic har mycket att visa

Fnatic lyckades endast plocka upp tre vinster av nio möjliga i första halvan av säsongen. Detta var brutalt dåligt av laget, tyckte medlemmarna och kommentatorer av ligan, på grund av att man tidigare vunnit både vår och sommarsäsongen 2018.

Samma år tog man sig till finalen i "World championship", kort kallat Worlds. Där förlorade man mot det kinesiska laget Invictus Gaming, men knep en andraplats vilket är det längsta ett europeiskt lag tagit sig sedan säsong ett.

Fnatic vände skutan i andra halvan och tog sig till en delad tredjeplats med bara en förlust på nio matcher. Deras spelstil har länge kännetecknats av att spela runt deras stjärnspelare Martin "Rekkles" Larsson och progressivt låta hans påverkan i spelet växa. Rivaliteten mellan lagen är på topp efter att G2 värvat deras MVP Rasmus "Caps" Winther.

Kan Origen få revansch?

Origen har haft en liknande resa. Laget startade första halvan av säsongen i mitten av tabellen med fem vinster på nio matcher. Andra halvan brakade igång med att förstöra G2:s vinstrekord på nio matcher och från det klättra till en andra plats i ligan vid slutet av säsongen.

Organisationens mediokra första halva förklaras av att man behövt göra en nystart efter att nyligen köpt in sig i ligan igen. Laget har nämligen varit borta från ligan efter att ha blivit relegerad 2017 och behövde värva ett nytt lag och nya tränare inför säsongstart. Efter att laget etablerat sig har de nu en spelstil som beskrivs som väldigt utarbetad och planerad kring "early och mid-game".

G2 redan i final

G2 har varit farliga genom hela säsongen och är redan garanterad en finalplats efter att ha slagit Origen i kvalet till finalen med 3-0. De har alltså redan visat en säker dominans om det är så att Origen tar sig till finalen.

Deras stil är väldigt aggressiv och kaotisk i "early-game" vilket har krockat mot den "planerade" stil som Origen ofta visat upp. Origen har dock tidigare visat att man kan besegra G2 då båda lagen vunnit varsin gång under säsongen mot varandra. Fnatic har verkligen skärpt sig under sin andra halva och kan ses som det bästa laget sett till vinster. Laget hade en jämnt match mot G2 men har besegrat båda lagen senast de möttes.

Kommer Caps, Nukeduck eller Rekkles vara den som lyfter pokalen på söndag? Fnatic vs Origen börjar 17:00 på lördag och finalen går av samma tid på söndag. Eventet sänds ifrån Rotterdam och streamas på Twitch och Youtube från Riots egna kanaler.

Mer från: Sport

Vill du köpa Zlatans näsa?

Sport A(u)ktion mot den moderna fotbollen

Tjejledare - förebilder på fotbollsplanen och i livet

Sport Kista SC är föreningen där spelarna har många tjejledare att se upp till - både på och utanför fotbollsplan...

3 min

Sverige mot sitt första VM i Dodgeball

Sport Sweden Spectaculars har rusat snabbt i Dodgeballen – inte minst tack vare sina spex.

Dags för namnbyte

Internationella skidförbundet (FIS) byter namn till Internatio...

Hur ser framtiden ut Zlatan Ibrahimović?

Sport I söndags vann Zlatan sin tolfte ligatitel i karriären. Kommer han att lägga skorna på hyllan nu?

Världens starkaste man 2022

Sport Mellan den 24- och 29 maj i amerikansk tid pågår tävlingen ”Wo...

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...