LEC-finalen i League of Legends

På lördag är det dags. Fnatic, Origen och G2 slåss om pokalen, plats i Mid-season Invitational och poäng för att kvala till VM. Det startar med Origen mot Fnatic på lördagen och slutar med att vinnaren möter G2 på söndag.

Foto: Riot Games

Våren har varit väldigt svängig i Riot Games egna liga LEC. Av de lag som är kvar är det bara G2 som varit på topp hela säsongen med en första placering från början till slut. Fnatic och Origen kommer in i finalerna med en mycket stark form då man vunnit nästan alla sina matcher.

Fnatic har mycket att visa

Fnatic lyckades endast plocka upp tre vinster av nio möjliga i första halvan av säsongen. Detta var brutalt dåligt av laget, tyckte medlemmarna och kommentatorer av ligan, på grund av att man tidigare vunnit både vår och sommarsäsongen 2018.

Samma år tog man sig till finalen i "World championship", kort kallat Worlds. Där förlorade man mot det kinesiska laget Invictus Gaming, men knep en andraplats vilket är det längsta ett europeiskt lag tagit sig sedan säsong ett.

Fnatic vände skutan i andra halvan och tog sig till en delad tredjeplats med bara en förlust på nio matcher. Deras spelstil har länge kännetecknats av att spela runt deras stjärnspelare Martin "Rekkles" Larsson och progressivt låta hans påverkan i spelet växa. Rivaliteten mellan lagen är på topp efter att G2 värvat deras MVP Rasmus "Caps" Winther.

Kan Origen få revansch?

Origen har haft en liknande resa. Laget startade första halvan av säsongen i mitten av tabellen med fem vinster på nio matcher. Andra halvan brakade igång med att förstöra G2:s vinstrekord på nio matcher och från det klättra till en andra plats i ligan vid slutet av säsongen.

Organisationens mediokra första halva förklaras av att man behövt göra en nystart efter att nyligen köpt in sig i ligan igen. Laget har nämligen varit borta från ligan efter att ha blivit relegerad 2017 och behövde värva ett nytt lag och nya tränare inför säsongstart. Efter att laget etablerat sig har de nu en spelstil som beskrivs som väldigt utarbetad och planerad kring "early och mid-game".

G2 redan i final

G2 har varit farliga genom hela säsongen och är redan garanterad en finalplats efter att ha slagit Origen i kvalet till finalen med 3-0. De har alltså redan visat en säker dominans om det är så att Origen tar sig till finalen.

Deras stil är väldigt aggressiv och kaotisk i "early-game" vilket har krockat mot den "planerade" stil som Origen ofta visat upp. Origen har dock tidigare visat att man kan besegra G2 då båda lagen vunnit varsin gång under säsongen mot varandra. Fnatic har verkligen skärpt sig under sin andra halva och kan ses som det bästa laget sett till vinster. Laget hade en jämnt match mot G2 men har besegrat båda lagen senast de möttes.

Kommer Caps, Nukeduck eller Rekkles vara den som lyfter pokalen på söndag? Fnatic vs Origen börjar 17:00 på lördag och finalen går av samma tid på söndag. Eventet sänds ifrån Rotterdam och streamas på Twitch och Youtube från Riots egna kanaler.

Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget