Coronaviruset har förändrat vardagen för de flesta. För att minska smittspridningen behöver vi undvika social kontakt och stanna hemma så mycket som möjligt. Några som istället för isolering har chans att rycka in och hjälpa till, är läkarstudenterna. På Umeå universitet har flera anmält sig till att arbeta extra vid sidan om sina studier, för att avlasta i den krävande situationen som vården står inför.
Människor tar initiativ för att hjälpa
Enligt Svenska Intensivvårdsregisteret (SIR) intensivvårdades 1536 personer i Sverige den 23 april. Situationen är utmanande för sjukvårdpersonalen, men många sträcker ut en hjälpande hand och gör vad de kan för att underlätta deras arbete. Folk som inte tillhör riskgrupper arbetar ideellt, hjälper sjukhusen att fylla på med skyddsutrustning och flera restauranger och caféer levererar gratis lunch till sjukvårdspersonal. Runt om i landet erbjuder sig även läkarstudenter att hjälpa till inom de områden som de behövs.
Hjälper till med provtagning
Läget har pratat med Elin Enocson, 26 år, som studerar till läkare vid Umeå universitet. Studenterna blev informerade om hur de skulle gå tillväga om de ville stötta sjukvården under pandemin. För henne var valet enkelt och den senaste tiden har hon hjälpt till med provtagning på personer med symptom på SÄBO (särskilt boende för äldre) i Umeå.
Då hon studerar sin tionde termin på läkarprogrammet skriver hon just nu sitt examensarbete, vilket har frigjort mycket tid i hennes schema. När hon kan lägga upp skolarbetet som hon vill, påverkas inte studierna av extrajobbet och dessutom handlar det endast om några timmar i veckan.
– Det kändes som ett självklart val att hjälpa till när jag hade möjligheten. Eftersom jag skriver mitt projektarbete så går det att göra parallellt och jobbet har dessutom varit på helgen ibland. Tror det är många i vården som känner att nu gör vi alla vad vi kan för att klara av det, säger Elin Enocson.
Gemensam kraft
– Vi kan se att människor i allvarliga tider som dessa, går samman i gemensam kraft och arbetar som en grupp för att bidra. Tillsammans kan vi minska trycket på sjukvården och rädda liv, avslutar hon.