Läget tar tempen på supporterlivet

Foto: Daniel Bergholm

Över 2000 djurgårdssupportrar väntas ta sig till Behrn Arena under måndagen, årets första bortamatch i Allsvenskan. Redaktionen beger sig till Örebro för att ta reda på hur en fotbollsresa kan se ut en vanlig måndag i april. Vad det är som egentligen lockar så många ungdomar att spendera en stor del av sitt studiebidrag för att följa sin fotbollsklubb?

Från ett kylslaget Stockholm sätter vi oss i bilen för att ta reda på fascinationen av att vara en stor supportergrupp till ett fotbollslag på resa till en annan stad. I höjd med Köping tittar solen fram och medan temperaturen stiger mot tvåsiffrigt entrar vi Örebro. På väg till ett populärt lokalhak i staden, som för dagen blivit djurgårdarnas samlingsplats, hinner vi precis före den stora mängd djurgårdssupportrar som väntas besöka matchen.

Här blandas stora kompisgäng av tjejer och killar i blandade åldrar. Ett personligt uppvaknande med tanke på att normbilden oftast är stora grupper av unga män. Mitt i folkhavet står Filip Bergvall, Johan Groth och Johanna Alm som tagit halvdag från skolan för att ta sig till årets bortapremiär. För dem är det aldrig en “vanlig dag” när Djurgården spelar. Trots att det kostar en del är det alltid värt för dem att åka på matcher.

– Det är en del av livet, många av mina kompisar åker på varje match och det är den perfekta gemenskapen. Flera av mina närmsta kompisar har jag lärt känna genom supporterskapet och det är värt varenda krona jag lägger ut. Svinkul helt enkelt, avslutar Filip.

Johannes och Johanna instämmer och är övertygad om att 2019 kommer bli bra för Djurgårdens supporterkultur.

– Känslan är att supportrar som följer matcherna på plats älskar sammanhållningen. Åker du på många matcher med “DIF” är du väldigt hängiven och gör att du kan känna stor gemenskap med alla på plats, säger Johannes.

Vad gäller att skippa skolan är de båda eniga.

– Vi får jobba dubbelt så hårt alla andra dagar istället, skrattar Johanna.

När ytan på lokalpuben fylls till bristningsgränsen börjar sångerna så smått eka i lokalen och eskalerar slutligen i fullständig allsång. I baren arbetar Andreas som fått ett extra skift i kalendern med anledning av fotbollen.

Andreas passar på att visa upp lite skills i det hätska serveringstempot.
Andreas passar på att visa upp lite skills i det hätska serveringstempot.

– Det är alltid speciellt när det kommer mycket folk hit innan fotbollsmatcherna. En höjdpunkt med bra stämning och glada människor. Även om det ibland blir stökigt.

Med detta menar Andreas att det ibland sker stökiga inslag.

– Det har tidigare hänt att barer i närheten fått problem när fotbollssupportrar drabbat samman. Det blir i sammanhanget olyckligt, då den stora majoriteten sköter sig utmärkt och att det i de flesta fallen blir en stor fest.

Med en timme kvar till avspark vrålar en auktoritär person att det är dags att ta sig till arenan, som ligger en bit ifrån puben. I gemensam grupp tar sig majoriteten av gästerna promenaden till Behrn Arena där matchen spelas. Vid några tillfällen hörs onödiga kommentarer till personer med svartvita halsdukar (Örebros klubbfärger) på gatan men skönt nog så stannar det enbart vid glåpord. Med en hög polisnärvaro på plats är det generellt väldigt lugnt runt arenan. Vilket ger matchen potential att bli en stor fest.

På grund av ett stort tekniskt strul vid insläppet blir det stor irritation när supportrarna tvingas vänta länge i kö. Lösningen blir att inte scanna av supportrarnas biljetter utan bara kontrollera. Trots det fick matchstarten skjutas fram tio minuter. Väl på plats däremot, inne på läktaren, skiner solen och sångerna ekar från kortsidan.

När spärrarna äntligen öppnar strömmar fansen in till den soldränkta bortaläktaren.
När spärrarna äntligen öppnar strömmar fansen in till den soldränkta bortaläktaren.

När matchen blåser igång har irritationen bytts ut till uppmärksamhet mot planen där Djurgården direkt i inledningen forcerar in ledningsmålet samtidigt som eufori och glädjefnatt uppstår på läktaren. Kaos utbryter på läktaren där alla i bortaklacken kramas till höger och vänster. Även om första halvlek var bra från gästerna var ledningen endast ett mål i halvtid (0-1).

I halvtid flockas en stor andel av besökarna på sektionen kring de stationerade kioskerna. Trots att bemötandet var trevligt kändes det ohygieniskt och slutade i ett personligt magont som blev ett bakslag i helhetsbilden av resan.

Precis när andra halvlek börjar utvecklar Djurgårdens supportrar ett tifoarrangemang (koreografisk hyllning till sitt lag) där bortasektionen blir en enda stor fyrverkeripjäs. Överallt ses människor med masker som tänder blinkande pjäser. Trots att det är förbjudet med både maskering och fyrverkeripjäser blir resultatet en mäktig inramning till matchens andra halva.

Samtidigt som röststyrkan höjs ytterligare på kortsidan fortsätter Djurgården att dominera matchen på planen och avgör sedermera med två mål i andra halvlek. Matchen slutar 0-3 och säsongens första seger är ett faktum. Den stockholmska kylan som tycktes försvinna i höjd med Köping hade nu krupit sig in i Örebro och ätit sig in i benmärgen på de flesta supportrar. För att värma mer än supportersjälen tar de tillflykt till diverse byggnader. Glädjen efter matchen går inte att ta miste på och glädjestinna supporter sjunger och dansar kring arenan. Mitt i sångrepertoaren lyckas redaktionen snappa upp en fras som sammanfattar resan:

 “Vi ska sjunga denna sång, och festa hela natten lång”.

Ett minst sagt speciellt sätt att spendera en “vanlig måndag” på.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget