Lägesrapport från svenska fjällen inför kommande påsklov

Påsklov kan för många innebära soliga dagar i skidbacken. På grund av coronaviruset kan detta år se annorlunda ut. Hur ser läget ut i fjällen och vad ska man tänka på om man åker dit?

I dagsläget har skidanläggningarna Romme Alpin och Galtis stängt för säsongen. Utöver det rullar landets skidorter på ungefär som vanligt. För att minska smittspridningen har skidanläggningarna ändrat vissa rutiner.

– All after ski-verksamhet har lagts ned, gondolerna håller stängt och liftköerna kommer att ledas om, säger Mikael Santoft som är ordförande i svenska skidanläggningars organisation.

Gondol . Foto: Anders Wiklund/TT

Svenska skidanläggningars organisation vill varken avråda eller rekommendera påsklovsfirare att åka till fjällen. Istället hänvisar de till myndigheternas rekommendationer och i dagsläget säger Folkhälsomyndigheten att det inte är nödvändigt att stänga skidanläggningarna.

– Vi följer de rekommendationer som påverkar våra anläggningar, säger Mikael Santoft ordförande i svenska skidanläggningars organisation.

Förutom Folkhälsomyndighetens allmänna råd finns vissa särskilda saker att tänka på om man befinner sig i fjällen under påsk. Sjukvården är högt belastad och vid exempelvis en lindrigare skada är det inte säkert att du kan få den hjälp du behöver. Istället måste du kanske vänta tills du kommit hem igen.

–På grund av coronapandemin kan vi i år inte erbjuda all den vård man normalt sett förväntar sig, skriver region Jämtland Härjedalen i ett pressmeddelande.

Väljer man att spendera påsklovet i fjällen står de flesta skidanläggningar öppna, om än med vissa begränsningar.

Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget