Folkhälsomyndigheten har som mål att kunna testa 100 000 personer i veckan för covid-19, enligt avdelningschefen Karin Tegmark Wisell.
– Vår förhoppning är att kunna bygga upp det här rejält. Inom några veckor vill vi kunna testa 100 000 personer i veckan, säger Karin Tegmark Wisell i SVT:s Agenda.
En del tester kommer att genomföras av A23 Lab, ett laboratorium på Uppsala universitet som fram tills för några veckor sedan utvecklade tester för prostatacancer.
– Vi insåg att vi kunde göra en stor insats för Sverige. Folkhälsomyndigheten har varit otroligt snabbfotad och pragmatisk, säger Ola Steinberg, grundaren till A23 Lab till Dagens Nyheter.
Den sista komponenten för att möjliggöra analyserna skulle transporteras från Tyskland till Sverige med ett flyg som ställdes in. Istället fick den budas med bil från Köln till Uppsala. Under långfredagen kom den fram efter en 22 timmar lång resa.
Covid-19-testerna ska genomföras med en metod som liknar de för prostatacancer. Själva provtagningen utförs i mobila provtagningsenheter för att sedan transporteras till laboratoriet i Uppsala för analys.
– I akuta fall kan vi ha ett resultat tre timmar efter att provet ankommer. Vi räknar dock med att det kommer ta i genomsnitt sex timmar för varje prov, säger Karl Andersson, vd för A23 Lab till Dagens Nyheter.
Personer som testats får sina resultat genom Vårdguidens digitala system. I dagsläget är de prioriterade grupperna för provtagning i Sverige personer som är i behov av vård på sjukhus samt vård- och omsorgspersonal, enligt Folkhälsomyndigheten.