Myndigheter i flera länder är avvaktande med att införa så kallade antikroppstester och i Sverige likaså. På Sahlgrenska akademin i Göteborg har man börjat utvärdera den typen av prov, men det är ännu i sin linda, rapporterar Göteborgs-Posten (GP).
Antikroppstester görs för att undersöka huruvida personer har byggt upp någon slags immunitet mot covid-19. Detta görs genom blodprov där man mäter antikroppar mot det nya coronaviruset.
Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, håller just nu på med att undersöka säkerheten på testerna, men är i en intervju med GP tydlig med att det tar tid och krävs ”tusentals tester” för att få pålitliga resultat.
Under tiden har privata aktörer i läkemedelsindustrin börjat sälja antikroppstester. Bland andra har ett företag i Göteborg lanserat något som liknar ett graviditetstest som kostar ett par hundralappar och ger svar inom femton minuter. Företaget själva hävdar att testet har åtminstone 90-procentig träffsäkerhet. Thomas Bergström uttrycker dock i intervjun med GP skepsis mot testerna.
– 90 procent är alldeles för dålig prestanda. Det innebär ju att var tionde test visar fel. Vad vi var har kunnat se så tar det också längre tid än fem dagar för att en person ska ha utvecklat antikroppar, säger han.